Uitgefloten Julian Alaphilippe verpest Belgisch WK-feest: ‘Ze hebben me gemotiveerd’

Julian Alaphilippe komt uitzinnig van vreugde over de meet. © ANP/HH

Julian Alaphilippe kon zijn geluk niet op na zijn tweede wereldtitel op rij. De Fransman was na zijn gouden race van vorig jaar in Imola ook de sterkste in België. Hij kwam solo over de finish in Leuven.

Redactie

Alaphilippe verpestte het Belgische wielerfeestje. De meeste toeschouwers langs het parcours hoopten op een wereldtitel voor Wout van Aert. Maar de renner van Jumbo-Visma kwam tekort en moest genoegen nemen met de elfde plaats.

Lees ook: Beresterke Julian Alaphilippe prolongeert WK-titel, Dylan van Baarle pakt zilver

Alaphilippe werd uitgefloten door Belgische fans en kreeg zelfs bier over zich heen. „Maar dat heeft me alleen maar gemotiveerd”, zei hij. „Ik had dit niet verwacht. Maar ik was goed voorbereid. En ik had het parcours goed verkend. Het was verschrikkelijk zwaar, maar in de finale ben ik ervoor gegaan. Het kookte in mijn hoofd, maar het is gelukt.”

Wielrenner Van Baarle verbaast zichzelf met zilver op WK

Wielrenner Dylan van Baarle kon aan de finish nauwelijks geloven dat hij zilver had gepakt. „Drie weken geleden kon ik niet eens lopen”, zei hij aan de finish in Leuven. „Ik besef het eigenlijk nog niet helemaal.”

Van Baarle (29) viel in de twaalfde etappe van de Ronde van Spanje, reed nog een paar dagen met pijn tot een scheurtje in zijn bekken werd geconstateerd. „Ik heb vijf dagen op de bank gelegen. Ik mocht niet lopen, maar dat kon ik ook niet. Het was zwaar, maar ik ben altijd vertrouwen blijven houden dat ik het WK zou halen. Net als Koos Moerenhout, de bondscoach. We hebben hard gewerkt om terug te komen. Maar het WK had niet vijf dagen eerder moeten zijn.”

Julian Alaphilippe bleek in Leuven en klasse apart. Achter de Fransman sprintte Van Baarle in een groepje van vier naar de tweede plaats, goed voor de eerste medaille voor Oranje in de wegrace bij de mannen sinds 1997. Toen pakte Leon van Bon het brons in San Sebastian.

„Dit is dus best bijzonder”, concludeerde Van Baarle na de tweede huldiging, in het centrum van Leuven. „Julian was de sterkste. Hij viel een aantal keren aan en uiteindelijk konden wij niet meer volgen.” Het was een uitval uit een groep van zeventien, waarin Van Baarle reed met zijn kopman Mathieu van der Poel. Die voelde zich niet goed genoeg om Van Baarle in een dienende rol te dwingen. „Mathieu zei: ga maar mee als iemand aanvalt. Dan kan ik mijn benen sparen.”

Achter Alaphilippe belandde Van Baarle in een groep met de Deen Michael Valgren, de Amerikaan Nelson Powless en de Belg Jasper Stuyven. „Ik wist dat ik niet de snelste was, maar na zo’n lange koers wordt het ook vaak een andere sprint.” Het leverde hem verrassend zilver op. „Ik kon het eigenlijk niet geloven. Het is super speciaal om op het podium te staan op een WK. Als jongen keek ik altijd van start tot finish. Het is een droom die uitkomt. Zeker met die val in de Vuelta in mijn achterhoofd. Ik vreesde dat ik hier helemaal niet zou zijn.”

Van der Poel is toch wel trots op achtste plaats op WK

Mathieu van der Poel zocht niet naar excuses na zijn achtste plaats op het WK op de weg in België. „Nee, het lag niet aan mijn rug”, zei hij direct aan de finish in Leuven voor de camera van de NOS. „Iedereen voelt na zo’n zware race zijn rug wel een beetje. Alaphilippe was gewoon de allerbeste.”

Van der Poel besliste afgelopen maandag pas dat hij van start zou gaan bij het WK. „Dat kwam ook door de sfeer hier en al dat publiek. Het was indrukwekkend. Maar Alaphilippe was ook indrukwekkend. Hij is de verdiende kampioen.”

Van der Poel baalde dat hij zich vanwege een rugblessure niet optimaal op het WK had kunnen voorbereiden. „De voorbereiding was echt beperkt. Ik heb geen verstoppertje gespeeld, zoals sommige mensen dachten. Maar ik ben toch trots op mijn plaats in de top 10. Op naar Parijs-Roubaix.”

Van der Poel was blij met de tweede plaats van Dylan van Baarle. „Hij vroeg in de finale nog of hij voor mij moest rijden. Maar ik zag dat hij goed was.”