ZZ Top lookalike John verzamelt klassieke Peugeots: ‘Je mag aan de carrosserie zien dat ze op leeftijd zijn’

Print
ZZ Top lookalike John verzamelt klassieke Peugeots: ‘Je mag aan de carrosserie zien dat ze op leeftijd zijn’

John Huntjens bij zijn favoriete Peugeot, de 203 uit 1958. Op de achtergrond zijn een 202 en een 201 zichtbaar. Afbeelding: Peter Trompetter

Bocholtz / Simpelveld / Huls -

Wie hem voor het eerst ontmoet zou er niet van opkijken als John Huntjens (63) met zijn wilde haardos en weelderige baard de frontman is van ZZ Top, een Amerikaanse rockband uit de vorige eeuw. De voormalig bouwkundig ingenieur verzamelt echter oldtimers, Peugeots om precies te zijn.

De drie exemplaren voor de voormalige boerderij van de familie Douven in de Stampstraat in Simpelveld getuigen daarvan. Hij heeft het pand 33 jaar geleden gekocht en volledig in stijl opgeknapt. Zijn oudste Peugeot is een 201 uit 1933, dan is er nog een 202 uit 1938 met wielkasten aan de achterzijde en koplampen verscholen achter de gril.

Favoriet

Zijn favoriet is er eentje uit 1958, een grijze 203 Peugeot Fourgonette. Een zeldzaam model dat hij na lang onderhandelen de zijne mocht noemen. De vorige eigenaar kon er moeilijk afstand van doen, vandaar.

„Die 203 is ooit in gebruik geweest als bakkerswagen”, weet hij te vertellen. „Net als die rode driedeurs 201 Boulanger hier. Die heeft moeite om een helling op te puffen. Tot ik erachter kwam dat hij in zijn achteruit meer power heeft. Ben ik dus zo naar boven gereden. Hij heeft een groter raam waardoor je kon zien wat de bakker in de aanbieding had. Het zijn mooie klassiekers waar ik met plezier in rijd. Door de bladveren en de hogere instap zijn ze best comfortabel”, vervolgt hij.
„Ze zijn in prima staat, zonder dat ze er al te gelikt uitzien. Je mag zien aan de carrosserie dat ze op leeftijd zijn. ‘Dans son jus’ zoals ze dat in Frankrijk noemen, in de originele laklaag dus. Ik geniet ervan zoals de allereerste eigenaren dat deden toen ze die nieuw kochten, een fijne gedachte. Ik houd zelfs van alle rammeltjes die er continue in klinken. Als dat niet het geval is, maak ik me pas echt zorgen. Hoewel: onderdelen zijn nauwelijks een probleem. Die zijn goed verkrijgbaar bij speciale handelaren of op beurzen. En zo niet, bedenk ik een alternatief.”

Verhalen

Dat zijn Peugeots voor iedereen te kijk staan, levert mooie verhalen op. Zoals die keer dat een ventilator stuk was en een willekeurige voorbijganger hem vroeg wat er aan de hand was. Na wat gepalaver nam de man het ding mee en bracht hij hem volledig opgeknapt retour.
„Hij had hem zelfs in de lak gezet”, weet John nog. „Of de eigenaar van die 202, hij kon er maar geen afstand van doen. Hij had hem al vijftig jaar en al zijn dochters ermee naar de kerk gereden toen die trouwden. Uiteindelijk heb ik hem kunnen kopen, hij heeft me die auto echt ‘gegund’.”

Dat zijn vrouw Virginia een ander automerk prefereert, deert hem niet. „Zij is VW Golf 1-liefhebber en heeft er twee. Eentje uit 1981 en een uit 1986. Nee hoor, laat mij maar rond koetsjen in die Franse anciens van mij. Die vind ik veel fijner.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu