Raadslid aangehouden op verdenking voorbereiden moordpoging Rutte

Print
Raadslid aangehouden op verdenking voorbereiden moordpoging Rutte

Arnoud van Doorn. Afbeelding: Robin Utrecht

De Haagse politie heeft zondag Arnoud van Doorn, de fractievoorzitter van de Haagse Partij van de Eenheid, aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een moordpoging op demissionair premier Mark Rutte.

Van Doorn werd zondagochtend door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) aangehouden en werd maandagavond alweer heengezonden, meldt het AD.

Verdacht gedrag

Van Doorn liep afgelopen zondagochtend door Den Haag, in een buurt waar Rutte op dat moment ook was. Vanwege de aanwezigheid van de demissionair premier was er ook beveiliging aanwezig. Hun oog viel op de Haagse politicus, die volgens de DKBD ‘verdacht gedrag vertoonde’.

Lees ook: Wilders over vermeende dreiging tegen Rutte: dit gun je niemand

Daarop werd hij aangesproken en aangehouden, op verdenking van het voorbereiden van een moordpoging met als mogelijk doelwit Mark Rutte. Van Doorn zat een nacht vast en werd maandagmiddag na een politieverhoor heengezonden. Maandag werd bekend dat demissionair premier Mark Rutte te maken heeft met serieuze dreiging vanuit de georganiseerde misdaad.

Omstreden

Arnoud van Doorn is een omstreden figuur. Ooit stond hij op de landelijke lijst voor de PVV, maar in 2013 bekeerde hij zich tot de islam en richtte later de Partij van de Eenheid op. Hij is raadslid voor die partij in Den Haag en doet vrijwel dagelijks scherpe en provocerende uitspraken op sociale media.

Hij bejubelt bijvoorbeeld de machtsovername door de Taliban in Afghanistan en nam het eerder op voor de Arnhemse terroristengroep die een bloedige aanslag wilden plegen op een openluchtfestival in Nederland. Van Doorn heeft op Twitter inmiddels ruim 50.000 volgers. Inlichtingendienst AIVD zag hem bij de rel rond de rel rond het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum als een van de ‘aanjagers’.