Engeland verliest met Roger Hunt weer lid van ‘gouden’ WK-ploeg 1966

Print
Engeland verliest met Roger Hunt weer lid van ‘gouden’ WK-ploeg 1966

Roger Hunt (midden) kijkt toe hoe de bal in de WK-finale via de lat voor de lijn neerkomt. Het doelpunt werd toch goedgekeurd waardoor Engeland tegen West-Duitsland op 3-2 kwam en de wereldtitel pakte. Afbeelding: Getty Images

Voor de tweede keer in ruim een week tijd is een Engelse voetballer uit de ‘gouden’ WK-ploeg van 1966 overleden. Roger Hunt, met 244 doelpunten de topscorer aller tijden van Liverpool in de Engelse competitie, overleed na een lang ziekbed op 83-jarige leeftijd.

Hunt maakte deel uit van het Engelse elftal dat op het WK van 1966 in eigen land de wereldtitel veroverde. De aanvaller van Liverpool deed op dat toernooi in alle wedstrijden van zijn land mee en maakte drie doelpunten. Zo besliste Hunt met twee goals het laatste groepsduel met Frankrijk (2-0).

Finale

Hunt vormde op het WK aanvankelijk een aanvalsduo met Jimmy Greaves. De spits van de Spurs raakte tijdens het toernooi echter geblesseerd. Zijn vervanger Geoff Hurst groeide uit tot de held van de Engelsen, door drie doelpunten te maken in de finale tegen West-Duitsland (4-2). Legendarisch in de finale was das Wembley Tor in de verlenging: na een schot van Hurst stuitte de bal via de onderkant van de lat voor de lijn terug het veld in, maar volgens de grensrechter was de bal achter de lijn geweest. Daardoor kwam Engeland op 3-2.

Liverpool

Hunt speelde tussen 1958 en 1970 voor Liverpool. Onder leiding van de beroemde manager Bill Shankly werd hij met de ‘Reds’ in 1964 en 1966 landskampioen. Liverpool won in 1965 ook de FA Cup. In 492 wedstrijden voor de rode brigade maakte Hunt 285 doelpunten, waarvan 244 in de competitie. Hij werd in 1992 door Ian Rush afgelost als topscorer aller tijden. Rush maakte 346 goals voor Liverpool, maar wat betreft competitietreffers wist hij Hunt niet te overtreffen.

Ruim een week geleden overleed ook Jimmy Greaves, de spits die met 266 treffers de topschutter aller tijden van Tottenham Hotspur is.