Vrouwen na machtsgreep Taliban niet meer welkom op universiteit

Print
Vrouwen na machtsgreep Taliban niet meer welkom op universiteit

Foto ter illustratie. Afbeelding: Hollandse Hoogte / EPA

Vrouwelijke studenten mogen nog niet terugkeren naar de Kabul University in de Afghaanse hoofdstad.

Daar moet eerst een „echte islamitische omgeving” worden gecreëerd, maakte het door de Taliban benoemde hoofd van de instelling bekend. Mohammad Ashraf Ghairat zei niet aan welke criteria die zou moeten voldoen.

De Taliban grepen vorige maand de macht in Afghanistan en streven inmiddels naar internationale erkenning van hun regime. De moslimextremisten presenteren zich als gematigder dan ze waren in de jaren negentig, toen ze heersten over een groot deel van Afghanistan en een schrikbewind voerden. Vrouwen mochten toen alleen naar buiten in een boerka en onder begeleiding van een mannelijk familielid.

Lees ook: Taliban grijpen terug naar gruwelstraffen: ‘Handen afhakken is noodzakelijk voor de veiligheid’

De fundamentalisten hebben na hun recente machtsovername aangegeven dat vrouwen en meisjes onder bepaalde voorwaarden mogen werken en studeren. In de nieuwe regering van de Taliban zitten echter geen vrouwen en ook hun toegang tot onderwijs wordt aan banden gelegd. Zo kunnen jongens alweer naar de middelbare school, maar meisjes nog niet.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu