KNVB-directeur: amateurvoetbal komt ruim 1000 arbiters tekort

Print
KNVB-directeur: amateurvoetbal komt ruim 1000 arbiters tekort

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Het amateurvoetbal in Nederland komt structureel tussen de 1000 en 1500 arbiters tekort.

„Een droog, nietszeggend getal misschien, maar als er op vrijdagavond een afmelding binnenkomt van een zieke scheids, van welk niveau dan ook, ontstaat er een probleem dat zich meteen laat gelden in alle lagen van het amateurvoetbal”, laat KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee weten.

De KNVB is daarom begonnen met een grootschalige wervingscampagne. De directeur amateurvoetbal spreekt van een „joekel” van een probleem. Hij vraagt zich af of het tekort aan scheidsrechters voldoende wordt onderkend in het amateurvoetbal.

‘Verkeerde hoek van voetbal’

„De oorzaak van het tekort wordt niet zelden in de verkeerde hoek van het voetbal gezocht”, stelt Van der Zee. „Alsof het fluiten van een wedstrijd door de emoties op het veld minder aantrekkelijk zou zijn. Niets is minder waar. Natuurlijk zijn er incidenten, ook nu weer, en die worden keihard aangepakt, maar het overgrote deel van alle wedstrijden verloopt plezierig.”

In 2016 telde het amateurvoetbal in Nederland circa 34.000 scheidsrechters. Nu zijn dat er nog maar ruim 30.000. Hiervan zijn circa 27.000 KNVB-leden actief als clubarbiter en 3500 geregistreerd als bondsofficial, aldus Van der Zee. Met 32.000 duels per speelweekeinde is er sprake van een flink tekort.

Coronacrisis

Volgens Van der Zee is de coronacrisis één van de oorzaken van het gebrek aan voldoende arbiters. „De scheidsrechters stroomden wel uit, maar kwamen niet binnen, omdat het fysiek volgen van lessen hiervoor niet was toegestaan. Ook komt het door een gebrek aan beleid bij clubbesturen voor het werven, opleiden en begeleiden van scheidsrechters, want daar begint het, iedere KNVB-official is als clubscheids begonnen.”

Werner ter Avest, hoofd arbitrage- en bestuurszaken bij de KNVB, ziet onder meer een rol voor leden van de technische staf weggelegd. „Clubtrainers zouden veel meer bij de selectie van scheidsrechters betrokken moeten worden door talent eruit te pikken. Zij kunnen invloed uitoefenen op spelers en met ze meedenken of het een geschikte rol voor ze kan zijn”, betoogt Ter Avest.

Luister ook naar de Voetbalpodcast van De Limburger: