4500 egels geteld tijdens egelweekend, meer dan vorig jaar

Print
4500 egels geteld tijdens egelweekend, meer dan vorig jaar

Afbeelding: Stefan Koopmans

Tijdens de egeltelling afgelopen weekend zijn 4500 egels waargenomen. Dat meldt de Zoogdiervereniging, die de telling samen met de Egelwerkgroep, Jaarrond Tuintelling en OERRR hield. Vorig jaar werden er nog bijna 2500 egels geteld.

Niet alleen steeg het aantal getelde egels, ook het aantal deelnemers aan de telling nam toe. Zo werden er via tuintelling.nl 1140 tellingen van egels in tuinen doorgegeven. In veel tuinen werden volgens de Zoogdiervereniging meerdere egels gezien. „Soms wel acht tegelijk”, aldus de vereniging. Ook losse waarnemingen, buiten tuinen, konden worden ingevoerd, via waarneming.nl en telmee.nl.

Geen record

Volgens een woordvoerder van de Zoogdiervereniging is het aantal van 4500 geen record. Daarbij tekent ze aan dat er dit jaar meer mensen meededen. „Maar dat is ook goed, want een deel van het doel van de telling is mensen meer bewust maken wat ze kunnen doen voor egels. Hun leefgebied neemt af, ze trekken meer naar dorpen en steden en komen dan in tuinen terecht. Mensen kunnen bijvoorbeeld een egelsnelweg maken, waardoor egels zich van tuin naar tuin kunnen verplaatsen. Of rommelhoekjes, waar een egel in kan slapen.”

Lees ook: Egels massaal geveld door geautomatiseerde grasmaaiers: dieren met ernstige verwondingen ingeslapen

Van alle getelde egels waren er ruim 160 dood. Ook deze waarnemingen spelen volgens de Zoogdiervereniging een belangrijke rol in egelonderzoek. „Niet alleen kan de aanwezigheid van de soort worden vastgesteld, ook kunnen de knelpunten voor egels, zoals (snel)wegen), in kaart worden gebracht. Zo kunnen daar maatregelen worden getroffen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu