Sarkozy schuldig aan illegale financiering verkiezingscampagne

Print
Sarkozy schuldig aan illegale financiering verkiezingscampagne

Afbeelding: EPA

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy is schuldig bevonden aan illegale financieringspraktijken tijdens zijn verkiezingscampagne in 2012. Dat heeft een rechtbank in Parijs donderdag bepaald. De 66-jarige politicus hield tijdens het proces vol van niets geweten te hebben.

De zaak draaide rond de zogeheten Bygmalion-affaire. Sarkozy werd in 2007 tot president gekozen en zijn campagneteam en medewerkers smeten in de eerste maanden van 2012 met geld om hem herkozen te krijgen. Uiteindelijk zou er 20 miljoen euro meer zijn uitgegeven aan de verkiezingscampagne dan wettelijk was toegestaan.

Om de omvang van dat bedrag te verdoezelen zou het team van Sarkozy met rekeningen hebben gesjoemeld. Daardoor zouden ze niet in de administratie van de verkiezingscampagne opgedoken zijn, maar werden ze afgewenteld op zijn partij, de UMP. De dure verkiezingsbijeenkomsten werden georganiseerd door consultancybedrijf Event & Cie., een dochteronderneming van de firma Bygmalion.

Sarkozy werd in maart van dit jaar als eerste Franse ex-president in de moderne geschiedenis tot een celstraf veroordeeld wegens corruptie. De rechters achtten hem schuldig aan een poging tot omkoping van een rechter en machtsmisbruik tijdens zijn presidentschap. Hij heeft drie jaar cel gekregen, waarvan twee jaar voorwaardelijk, maar is in beroep gegaan tegen het vonnis.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu