Wanderlöss: culturele processie door het Heuvelland

Print
Wanderlöss: culturele processie door het Heuvelland

Spinvis treedt meerdere malen op tijdens Wanderlöss. Afbeelding: Mitchell Giebels

Gulpen / Ingber / Reijmerstok / Slenaken / Beutenaken / Epen / Eys / Elkenrade / Wijlre / Heijenrath / Mechelen / Diependal / Nijswiller / Partij / Wahlwiller / Wittem / Eyserheide / Piepert / Trintelen -

Al wandelend genieten van literatuur, muziek en kunst in de natuur. Dat kan tijdens festival Wanderlöss dat komend weekend de eerste editie beleeft in het Heuvelland.

Een culturele processie door het Heuvelland. Zo omschrijven de bedenkers van Wanderlöss het nieuwe, tweedaagse festival dat komende weekend de eerste editie beleeft in Gulpen-Wittem. Je koopt een ticket, gaat wandelen door de Limburgse heuvels en komt onderweg kleinschalige optredens, voordrachten en kunstuitingen tegen.

Wanderlöss is een initiatief van acht mensen die werkzaam zijn in de cultuurwereld. Zeven van hen hebben Limburgse roots, de achtste is ‘verliefd geworden op de prachtige natuur’, aldus medeorganisator Egid van Houtem.

Ze hebben een jaar of zeven rondgelopen met het idee om een nieuwe evenement op te zetten in de Limburgse natuur, zegt Van Houtem. „Een beetje zoals Into the Great Wide Open, een festival op Vlieland. De première was voorzien voor 2020, maar toen gooide corona roet in het eten.” Omdat het ook dit jaar nog lange tijd onduidelijk was of het evenement wel door kon gaan, is gekozen voor een kleinschalige opzet met een maximum van 750 bezoekers per dag.

Er zijn optredens en voordrachten op bijzondere locaties, zoals de bibliotheek en tuin van Klooster Wittem, de oude kerktoren van Gulpen en het voormalige klooster Hoogcruts. De affiche vermeldt de namen van onder anderen Spinvis, The Goa Express, The Mauskovic Dance Band, Solomon, Robin Kester en Pink Oculus. Schrijver A.J.H. Dautzenberg presenteert op Wanderlöss zijn nieuwe boek, dat hij eerder dit jaar schreef tijdens een verblijf in Beutenaken. Samen met kunstenaar Rob Moonen maakte hij ook een podcast, die tijdens het festival wordt gelanceerd.

Lees ook: Een literaire en sonische expeditie van kleuren en klanken in Gulpen

Wanderlöss wil de komende jaren doorgroeien, vertelt Van Houtem. „We willen ook Eijsden-Margraten, Valkenburg en Vaals bij het festival gaan betrekken. Plannen om ook theatervoorstellingen in het programma te gaan opnemen, zijn er niet. Met het Limburg Festival en Cultura Nova gebeurt er op dat gebied al genoeg”, aldus Van Houtem.

Voor het complete programma, zie: www.wanderloss.nl

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu