D66 wil toch praten over de voortzetting van de huidige coalitie

Print

Statement Kaag: ‘Niemand gebaat bij nieuwe verkiezingen’. Video: De Telegraaf

D66 wil toch gaan onderhandelen over een doorstart van het huidige kabinet met VVD, CDA en ChristenUnie. De D66-fractie heeft hier donderdag mee ingestemd, aldus partijleider Sigrid Kaag.

Haar partij wilde de afgelopen maanden niets weten van een nieuwe coalitie met de ChristenUnie. Zondag maakte Kaag op een partijbijeenkomst echter bekend dat ze de blokkade tegen de ChristenUnie zou opheffen.

Kaag wijst erop dat het enige alternatief zou zijn om nieuwe verkiezingen te houden. „Die verlammen de politiek ten minste nog een halfjaar. Dan blijven de grote besluiten uit. Dat verdient ons land niet.”

Lees ook: Commentaar: De formatiesoap was al inhoudelijk mager, maar krijgt nu ook een ranzig en smakeloos karakter

‘We doen het goed of niet’

D66 is dus bereid de coalitie van de afgelopen vier jaar voort te zetten maar niet het beleid, maakte Kaag wel duidelijk. Het moet „progressiever, genereuzer, opener en menselijker.” Met name op het gebied van klimaat en investeringen in het onderwijs wil de partij meer van haar wensen verwezenlijkt zien. „We doen het goed of we doen het niet.”

Aan het begin van de middag komen de drie partijen weer bij elkaar bij informateur Johan Remkes. VVD en CDA hebben steeds aangegeven graag met de ChristenUnie verder te willen.