‘Ban op contant geld onwerkbaar’

Print
‘Ban op contant geld onwerkbaar’

Ondernemers kunnen soms alleen nog aan contant geld komen via de geldautomaat. Afbeelding: ANP

Sittard -

Om witwassen tegen te gaan doen banken contant geld steeds meer in de ban. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld geen cash meer ophalen bij de balie. Ze zijn aangewezen op de geldautomaat met een daglimiet van 5000 euro. „Onwerkbaar en onveilig”, meent een gedupeerde autohandelaar.

De handelaar, die om veiligheidsredenen anoniem wil blijven, importeert jong gebruikte auto’s uit voornamelijk Duitsland en België. „Regelmatig koop ik auto’s van particulieren en die laten mij pas wegrijden met de auto als het geld op hun rekening staat. Het liefst zou ik het bedrag, vaak tussen de 15.000 en 20.000 euro, overmaken. Maar het duurt zo twee tot vier uur voor het geld op een buitenlandse rekening staat, als het niet langer is. Zo lang wil ik echt niet wachten.”

MKB-Nederland ontvangt signalen van leden uit verschillende sectoren die problemen ervaren met het strenger toezicht op het gebruik van contant geld. „Vooral in de internationale handel is cash heel gebruikelijk en vaak ook de enige reële mogelijkheid, omdat internationaal overmaken te veel tijd kost”, stelt een woordvoerder. De ondernemersorganisatie wil dat banken de strenge maatregelen opschorten en de besprekingen afwachten binnen het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB).

Spoedoverboeking

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) meent dat de meeste bedrijven niet met grote sommen contant geld werken. Een woordvoerder zegt dat ze dan ook niet vaak klachten van ondernemers krijgen over het strengere beleid. „En ook internationaal kunnen snel en veilig bedragen worden overgeboekt. Bij een spoedoverboeking staat dit binnen anderhalf uur op de rekening van de ontvanger.”

Lees ook: Bijna 5 miljoen euro aan goederen en onroerende zaken in beslag genomen na witwassen van crimineel vermogen

Voor de autohandelaar is dat geen optie. Voor contant geld is hij nu aangewezen op een geldautomaat. „De daglimiet is 5000 euro, dus daar ben ik vier dagen zoet mee. Bovendien komen er alleen biljetten van 50 euro uit. Je voelt je echt niet veilig als je met zo’n pak geld onderweg bent.” De ondernemer heeft zijn probleem aangekaart bij zijn bank. „Ze wezen op de mogelijkheid van een geldtransporteur, maar dat zou betekenen dat er regelmatig een geldauto langs komt rijden. Zo’n auto op de stoep geeft mij ook een erg onveilig gevoel.”

Storten

Een woordvoerder van brancheorganisatie Bovag wijst erop dat banken een zorgplicht hebben. „Dat geldt ook voor cash. Naast het opnemen is ook het afstorten van biljetten voor veel ondernemers een probleem. Het aantal sealbag-automaten is beperkt, waardoor ondernemers of medewerkers soms grote afstanden met grote sommen geld moeten afleggen. En dan kondigt Rabobank ook nog aan een extra vergoeding te vragen van 5 euro per biljet van 200 en 500 euro.”

Criminelen

De NVB meent dat ondernemers er zelf alle belang bij hebben dat criminelen hun illegaal verkregen vermogen niet inbrengen in de reguliere economie. „Het verminderen van contant geld is een belangrijke maatregel. Ook de Nederlandse overheid wil dit wettelijk gaan regelen door cashaankopen in de toekomst te limiteren tot 3000 euro.”

MKB-Nederland zegt te begrijpen dat banken veel moeten doen in de strijd tegen witwassen: „Maar het kan en mag niet zo zijn dat ondernemers daarvan de dupe zijn. Met generieke, grofmazige maatregelen worden hele branches over één kam geschoren en lijden de goeden onder de slechten.”

Zo is de tweedehands autosector door banken bestempeld als hoog risico in het witwasbeleid. „Bedrijven met minder dan 50 miljoen omzet kunnen bij Rabobank niet eens meer een rekening openen”, weet de Bovag-woordvoerder. „Daar lopen dus ook kinderen tegenaan die het bedrijf van hun ouders willen overnemen.”

MKB-Nederland en de Bovag vinden dat risico’s per bedrijf beoordeeld moeten worden en niet per sector. „En het moet eens duidelijk worden aan welke criteria een bonafide ondernemer dan moet voldoen volgens de banken en Belastingdienst”, aldus de Bovag.

Geld storten gaat geld kosten bij de Rabobank

Vanaf eind oktober moeten ondernemers bij de Rabobank 5 euro betalen per afgestort biljet van 200 en 500 euro. Als ze al mogen afstorten. De eigenaar van Van Tilburg Mode & Sport kreeg afgelopen juni een brief van de Rabobank met de mededeling dat het afstorten van grote coupures helemaal niet meer toegestaan is.

„Noodgedwongen weigeren we klanten die met deze biljetten willen betalen, maar dat leidt tot verhitte discussies bij de kassa”, aldus Paul van Tilburg. Collega-ondernemer Bram Blijdesteijn van de gelijknamige modezaak in Tiel noemt de tariefsverhoging „te belachelijk voor woorden”: „Natuurlijk is het goed om witwassen te bestrijden, maar waarom moet de detailhandel voor de kosten opdraaien?” Hij wijst erop dat banken miljarden winsten maken. „Kunnen ze daar niet wat geld van opzijzetten om witwassen tegen te gaan?”

Witwassen

De Rabobank verdedigt de hoge afstortingskosten door te wijzen op de risico’s die verbonden zijn aan grote coupures, zoals witwassen en andere criminele activiteiten. „Als u toch grote coupures bij ons afstort, zijn wij vaak wettelijk verplicht onderzoek te doen naar het gebruik en de herkomst van de biljetten. Aangezien dit hoge kosten met zich meebrengt, zijn wij genoodzaakt onze tarieven aan te passen”, aldus de Rabobank in de brief die ondernemers eind augustus hebben ontvangen. Het verbieden van afstorten staat los van de tariefsverhoging, laat een woordvoerder weten, die aangeeft niet op individuele gevallen in te kunnen gaan.

Van Tilburg vindt dat de verantwoordelijkheid om witwassen tegen te gaan bij de overheid ligt. „Maar die schuift het af op de banken die het op hun beurt doorschuiven naar de retail. Dus aan ons de twijfelachtige eer om aan onze klant uit te leggen waarom wij een wettelijk betaalmiddel niet langer kunnen accepteren.” Het weigeren van biljetten van 200 en 500 euro heeft Van Tilburg al klanten gekost. „Bovendien gaat het in tegen onze gastvrijheid, we willen geen politieagentje spelen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu