Hoogleraren praten in Schunck in Heerlen over opsporing criminelen en ondermijning

 © Hollandse Hoogte / Ramon van Flymen Ramon van Flymen

Heerlen -

Waar ligt de grens bij de opsporing van criminelen? Dit is een van de onderwerpen die drie hoogleraren van de Open Universiteit zaterdag in Schunck behandelen tijdens een speciale Studium Generale.

onze verslaggever

De drie colleges over recht en criminaliteit zijn voor iedereen vrij toegankelijk in Glaspaleis Schunck en vormen de aftrap van het nieuwe academisch jaar van Studium Generale. Hoogleraar strafrecht Sven Brinkhoff gaat dieper in op de opsporingsmethoden van politie en AIVD. Wat gebeurt er als daarbij regels worden overtreden? Mag het bewijs dan toch in de rechtbank worden gebruikt?

Hoogleraar criminologie Emile Kolthoff gaat in op de ondermijning van de rechtsstaat en onze vrije samenleving. Een pilletje, een lijntje coke? Moet kunnen, zeggen velen. Maar door onze gedoogtraditie rukt de drugsmaffia steeds verder op, vinden er liquidaties plaats en proberen criminelen invloed te krijgen bij de politie en in de politiek.

Familie

Eergerelateerd geweld is het thema van het college dat hoogleraar rechtsantropologie Janine Janssen geeft. Zij is expert op het gebied geweld in naam van de familie, omdat vader bijvoorbeeld niet instemt met de partnerkeuze of echtscheiding van zijn dochter. Het komt nog steeds voor, ook in Nederland. Janssen gaat met name in op de rol van sociale media.

De reeks begint om 12 uur, inloop van 11.30 uur, en duurt tot 15 uur. Rector magnificus theo Bastiaens van de OU verzorgt de aftrap. Toegang gratis, wel aanmelden van tevoren via www.ou.nl/studium-generale.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal