Tentoonstelling ‘Op Heiligdomsvaart naar Maastricht’ toont het blokboek van Sint Servaas

De laatste heiligdomsvaart in 2018. © Annemiek Mommers

In heiligdom Sint Gerlach is tot en met zondag 28 november de tentoonstelling ‘Op Heiligdomsvaart naar Maastricht’ te zien.

Deze laat bezoekers nader kennismaken met de heiligdomsvaart naar de relieken van de Sint Servaas in Maastricht, die al sinds 1349 plaatsvindt.

Lees ook: Noodkist Servaas permanent naast het altaar in basiliek

Belangrijkste stukken zijn foto’s van de laatste heiligdomsvaart (in 2018, red.) en het blokboek van Sint Servaas. Dat werd in de vijftiende en zestiende eeuw gemaakt, in de tijd waarin de boekdrukkunst nog niet bestond.

„Het is een soort voorganger daarvan, waarbij met houten platen gedrukt werd. Er zijn niet veel blokboeken gevonden, maar die van de Sint Servaas is er één van”, aldus een woordvoerder. „Daarop zijn het leven van Sint Servaas en de heiligdomsvaart in de middeleeuwen te zien.”

Lees ook: Radboud Universiteit koopt middeleeuws gebedenboek uit Maastrichts vrouwenklooster Maagdendries: ‘Vijfhonderd jaar oud en hoegenaamd niet gerestaureerd’

Toegang: gratis | Adres: Onderstestraat 1, Houthem-St. Gerlach | Openingstijden: maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur, zondag van 10.30 tot 16.00 uur | Klik hier voor meer info.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal