Onderzoek: tot 3200 pedofielen in Franse kerk sinds 1950

Print
Onderzoek: tot 3200 pedofielen in Franse kerk sinds 1950

Afbeelding: Unsplash

Een onafhankelijke onderzoekscommissie heeft vastgesteld dat duizenden pedofielen de afgelopen tientallen jaren actief zijn geweest binnen de Franse katholieke kerk. Het gaat volgens voorzitter Jean-Marc Sauve om zeker 2900 tot 3200 geestelijken en andere functionarissen.

Hij noemde dat tegenover persbureau AFP een „minimum.”

De commissie van Sauve baseert zich onder meer op archieven van de kerk, rechtbanken en de politie. De onderzoekers hadden ook getuigen gevraagd zich te melden en een telefonische hotline opgezet. Dat leidde tot duizenden reacties. Er wordt na 2,5 jaar onderzoek komende dinsdag een rapport gepresenteerd dat volgens de voorzitter zo’n 2500 pagina’s telt.

De commissie bestaat uit onder meer juristen, artsen, historici en theologen. Ze waren in 2018 aangetreden op verzoek van de kerk, dat daarmee reageerde op misbruikschandalen. De experts moesten onderzoek doen naar beschuldigingen van kindermisbruik door de geestelijken sinds de jaren 50. De commissie zal volgens Sauve tientallen aanbevelingen doen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu