Franse oud-minister Bernard Tapie (78) overleden

Print
Franse oud-minister Bernard Tapie (78) overleden

Bernard Tapie . Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

De Franse oud-minister en zakenmagnaat Bernard Tapie is op 78-jarige leeftijd overleden. De door schandalen geplaagde Tapie stierf volgens zijn familie na een jarenlange strijd tegen kanker.

Tapie stond bekend om zijn lange zakelijke en politieke carrière. Hij was onder meer voorzitter van voetbalclub Olympique de Marseille, parlementariër en minister voor Stadszaken onder François Mitterrand. Tapie vond zelfs tijd om te acteren. Hij speelde op televisie de rol van inspecteur bij de politie.

De in Parijs geboren Tapie verkocht aan het begin van zijn loopbaan nog televisies, maar wist uiteindelijk een omvangrijk zakelijk imperium op te bouwen. Hij kocht in 1990 ook het bekende sportmerk Adidas. Tapie maakte geen geheim van zijn rijkdom. Hij schafte villa’s aan en een jacht van 72 meter.

Matchfixing

Het ging in de jaren 90 bergafwaarts met de zakenman toen juridische problemen zich begonnen op te stapelen. Hij belandde in 1997 voor een half jaar in de gevangenis vanwege een matchfixingschandaal. Tapie ging failliet en werd door vrienden en familie omschreven als een gebroken man.

Zijn geluk leek te keren toen een rechtbank in 2008 oordeelde dat Tapie was opgelicht toen hij Adidas verkocht in 1993. Hij kreeg ruim 400 miljoen euro aan compensatie toegekend en kon schulden aflossen en zelfs weer een jacht kopen. Tapie kreeg uiteindelijk in hoger beroep te horen dat hij de miljoenencompensatie weer moest teruggeven.

Overvallen

Tapie maakte in 2017 bekend dat hij leed aan maagkanker. De zakenman overleed volgens een verklaring van zijn familie uiteindelijk vredig in zijn bed. Hij was omringd door kinderen en kleinkinderen en verklaarde dat hij begraven wilde worden in zijn „geliefde Marseille”.

De zakenman was enkele maanden voor zijn dood overvallen in zijn woning bij Parijs. Franse media schreven destijds dat Tapie was vastgebonden en mishandeld.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu