Limburgse handbalderby

Proces van Kleijkers als opvolger van Hoiting gaat hand in hand met prima resultaten: ‘Soms ben ik te gretig’

Print

Bram Kleijkers uit zijn vreugde na weer een redding. Afbeelding: Annemiek Mommers

Sittard -

Met vallen en opstaan maakt Bram Kleijkers stappen als eerste keeper van Kembit-Lions. In de gewonnen derby (32-21) tegen Herpertz Bevo Hc onderscheidde de sluitpost zich.

Met een grote lach neemt Bram Kleijkers het cadeau in ontvangst. De goalie van Kembit-Lions is net uitgeroepen tot man van de wedstrijd. Terecht, maar nog belangrijker: het moet onbewust ook als een steun in de rug voelen voor de onervaren 22-jarige sluitpost,die dit seizoen de plek van Luuk Hoiting heeft overgenomen onder de lat. En dat gaat tot nog toe met vallen opstaan, weet ook Kleijkers. In de derby tegen Herpertz Bevo Hc onderscheidde hij zich met prima reddingen. ,,Het is een proces. Dat gaat niet van de ene op de andere dag. Dat weet ik en het team ook. Vorige week tegen Visé waren er weer diepe dalen”, gebaart hij met zijn handen. ,,Deze week heb ik veel feedback gekregen en daar ga je dan mee aan de slag.”

Goede samenwerking

De samenwerking tussen dekking en keeper zat zaterdagavond prima in elkaar. De Duitse aanwinst Jonas Dell was vrijwel onpasseerbaar op het midden. Kleijkers: ,,Erg lekker voor een keeper. Jonas was in het begin gewend om met zijn handen uit elkaar te staan. Ik vind het fijner als iemand zijn handen bij elkaar heeft. Die kleine dingen helpen mij enorm.”

Lions was op een fase voor rust na, heer en meester in de eigen Stadssporthal tegen een onthutsend zwak Bevo dat dieper in de penarie werd gedrukt. Voor coach Jo Smeets beginnen de zorgen toe te nemen. Met de nederlaag evenaarde de club zijn eigen negatieve clubrecord van vijf nederlagen op rij. Ook twee seizoenen geleden startte de club met een dergelijke slechte reeks. ,,We vechten wel, maar niet altijd op de juiste manier. Het klikt nog niet goed samen dit seizoen. We zijn een ploeg zonder vedetten. Dat is altijd onze kracht geweest. Alleen moet je dan dus wel allemaal thuisgeven. Dat doen we op dit moment niet genoeg.” Tekenend waren de laatste tien minuten waarin Bevo het liet lopen.

En waar Lions veel aanvallende kwaliteit aan de dag legde, was daar bij Bevo geen sprake van. Dragende spelers als Nick de Kuyper, Dario Polman en Niek Jordens bleven ver weg van hun gebruikelijke niveau. ,,We weten waar het aan ligt, maar het komt het er niet uit. Als je het seizoen bekijkt, zie je dat we veel scoren, maar er iedere wedstrijd meer dan dertig incasseren. Dan wordt het moeilijk.”

Rust

Bij Lions heerst een totaal ander gevoel. De ploeg staat ietwat onverwacht tweede in de BENE-League en heeft na vijf duels nog niet verloren. Volgens Kleijkers brengt dat ook weer verwachtingen met zich mee. ,,Ik ben eerste keeper van Lions. Als we verliezen, kan dat ook een keer aan mij liggen. Dat gaat gebeuren. Samen met keeperstrainer Luuk Hoiting werk ik hard om die wisselende curve om te buigen naar een stabiele lijn. Simpel voorbeeld: ik gooide vandaag twee keer veel te snel de bal naar voren, terwijl ik de rust moet bewaren. Soms ben ik te gretig. Die momenten moet ik beter gaan herkennen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu