atletiek

Singelloop Weert opwarmer voor halve marathon in Eindhoven

Regen mocht de pret vrijdagavond niet drukken in een sfeervol Weert. © Loraine bodewes

Teun Duisters won de 10 kilometer. © Loraine bodewes

thumbnail: Regen mocht de pret vrijdagavond niet drukken in een sfeervol Weert. 
thumbnail: Teun Duisters won de 10 kilometer. 
weert -

De omstandigheden hadden vanwege regen een beetje beter gekund, maar de Singelloop in Weert kon tenminste weer doorgaan. Verslag vanuit een sfeervolle, donkere stad.

Roel Heynen

Als de snelste lopers van de vijf kilometer over de finish komen is het in de binnenstad van Weert al goed donker. Even later starten 118 deelnemers aan de dubbele afstand. Het gaf een fraai beeld. Lopers die je alleen van dichtbij kan herkennen tussen de verplichte etalages van winkels met schoenen, telefoons of lingerie. Het startschot galmde nog na tussen de gevels in de dichtbebouwde winkelstraten van de stad. Zachtjes tikte de regen op de klinkers. Iets wat er voor zorgde dat het op sommige plekken voor de lopers extra opletten was vanwege gladheid. Eigenlijk was het enige dat nog ontbrak de kerstverlichting.

Kleine foutjes

Het eerste hardloopevenement na corona dat door mocht gaan was de Singelloop Weert. Rond het begin van de zomervakantie werd besloten de organisatie door te zetten van de wedstrijd die normaal gesproken in juni plaatsvindt. „Door de vakantieperiode en corona is veel last minute geregeld”, erkende organisator Ronald Sinnige van AV Weert vlak voor de start van de tien kilometer. „Bedrijven zijn al blij dat ze door de crisis komen, scholen erbij betrekken was vanwege de vakantie lastig. En er bleef natuurlijk ook lang onzekerheid bestaan of we wel mochten starten. Dat allemaal mee tellende kunnen we denk ik heel tevreden zijn met hoe het loopt. Het is weer wennen met wat kleine foutjes tot gevolg, maar dat lossen we dan snel op.”

Net op het moment dat Sinnige zijn woorden uitsprak, werd hij aangeklampt door iemand van de Atletiekunie. „Ik hoor van deelnemers dat ze verkeerd gestuurd worden. Kun jij even gaan kijken daar?” Sinnige stapte meteen op zijn fiets en gaat naar de plek. Binnen no time loopt alles weer prima.

Beetje raar

Iemand die uitgekeken had naar deze wedstrijd was Iris van Dijk van de thuisvereniging AV Weert. De 28-jarige had voor het laatst op 31 december 2019 een wedstrijd gelopen, de Oliebollenloop in Weert. „Natuurlijk heb ik hier naar uitgekeken. Die wedstrijdspanning weer voelen was toch een beetje raar. Ik was ook meer gespannen dan normaal.” Na afloop werd Van Dijk van alle kanten gefeliciteerd. Ze liep namelijk een PR, officieel 41.25 minuten. „Het was een beetje raar, want mijn horloge gaf aan dat ik 10,4 kilometer had gelopen. Na precies tien kilometer was mijn tijd net boven de veertig minuten uitgekomen. Echt super.”

Van Dijk traint in deze periode vier keer per week in voorbereiding op de halve marathon van Eindhoven. Die is komende zondag, dus de Singelloop was een mooie opwarming, vond zijzelf. „Het is altijd goed om even weer die spanning te voelen. Trainingen zijn toch anders. Mijn doel in Eindhoven is 1 uur en 35 minuten, maar eigenlijk wil ik ooit de halve marathon nog vijf minuten sneller lopen. Als het maar niet te warm wordt, want ik ben in deze omstandigheden altijd beter.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal