Nationale aftrap van bloembollenplantseizoen in Parkstad

 © KAVB/VidiPhoto

Parkstad -

De keukenbrigade van Kasteel Terworm in Heerlen gaf op woensdag 29 september onder toeziend oog van de lokale imker de nationale aftrap van het bloembollenplantseizoen, dat tot eind december duurt.

redactie

In de Rococotuin wordt een bijzonder ‘bourgondisch’ ontwerp geplant: een grote wijnfles met glas ingelegd met duizenden tulpenbollen. Het mozaïek staat vanaf half april in bloei.

Op een anders gedeelte van het landgoed worden in totaal zo’n 60.000 bloembollen geplant; zowel machinaal als met de hand. Onder meer langs een populaire wandel- en fietsroute gaan sneeuwklokjes, krokussen, sterhyacinten, blauwe druifjes, narcissen, tulpen en sieruien de grond in. Vanaf februari komen de eerste bloembollen tot bloei, de laatste bloeien tot eind juni. De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) organiseert jaarlijks het landelijke startsein voor het bloembollenplantseizoen.

Voedselaanbod

Doel van de actie is om behalve de lenteuitstraling van het landgoed, de biodiversiteit en het voedselaanbod voor vlinders en bijen verder te vergroten. Bestuivers zijn van essentieel belang voor onder meer de lokale voedselproductie. Op landgoed Terworm wordt onder meer appelsap, honing en appelstroop gemaakt.

Bollenteelt in Limburg

In Limburg wordt door 110 bollenbedrijven op ruim 1.200 hectare geteeld. Het betreft vooral zomerbloeiende bolgewassen als dahlia, lelie en gladiool. De weersomstandigheden in Limburg, met name de temperatuur, zijn in vergelijking met de rest van Nederland net iets beter waardoor een gezonde teelt mogelijk is. Behalve zomerbloeiende bolgewassen worden ook lentebloeiers als krokussen en narcissen geteeld.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal