Galg en doodsbedreiging Hugo de Jonge bij coronaprotest op de Dam
© De Telegraaf/INTER VISUAL STUDIO
De demonstratie in Amsterdam tegen de coronaregels is afgelopen. De meeste actievoerders zijn van de Dam vertrokken. Aan het eind van de betoging was een helikopter opgestegen om beelden te maken van de mensenmassa. Dit toestel was ingezet door de organisatie van het protest.
De demonstranten liepen een route van zo’n 5 kilometer, via de Rozengracht, de Marnixstraat en de Haarlemmer Houttuinen. Ter hoogte van de Rozengracht sloeg de sfeer even om, toen een kleine groep demonstranten kort werd ingesloten door de politie. Die vermoedde dat het ging om een groep die een tegendemonstratie wilde houden. Het betrof echter mensen die wel bij de demonstratie hoorden, waarna die hun weg konden vervolgen, aldus een woordvoerder van de politie.
Galg
Tijdens de demonstratie werd muziek gespeeld. Demonstranten hadden gele paraplu’s bij zich en ballonnen met rode hartjes. Ook stond er volgens Twitter een galg ’voor Hugo de Jonge’. Een Twitteraar merkte op dat tijdens de bestorming van het Capitool ook een galg was neergezet.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Niet strafbaar
Veel mensen reageren verbolgen op de actie. „Oppakken en berechten”, reageert de een. „Je bent niet goed bij je hoofd als je een galg meeneemt”, zegt de ander.
De politie liet aan de NOS weten dat het niet strafbaar is om een galg mee te nemen. Wel doet de politie onderzoek naar de tweet met daarin de tekst: ’De galg hangt voor je klaar VWS-minister De Jonge’ - deze tweet is inmiddels verwijderd.
Koffiedrinken
Aan de demonstratie deden meer dan zeventig organisaties mee, aldus initiatiefnemer Michel Reijinga. Hij organiseerde al meerdere protesten tegen de coronamaatregelen onder de noemer ’koffiedrinken’. „Wij strijden voor nieuwe, goede, eerlijke politiek, al lijkt vooral dat laatste het lastigste. Het invoeren van het medisch paspoort en de daarbij horende QR-code zijn de kers op de taart van het toch al schandalige buitenproportionele coronabeleid. Dit moet stoppen!”, aldus Reijinga.
Begin september was er ook een coronaprotest in Amsterdam, waar duizenden betogers aan meededen. De organisatie was het toen niet eens met de inschatting van het aantal deelnemers door de politie en de gemeente. Daarom zette de organisatie dit keer een helikopter in en een onderzoeksbureau telde het aantal demonstranten.