Marion Koopmans krijgt prijs voor communicatie over coronapandemie

Print
Marion Koopmans krijgt prijs voor communicatie over coronapandemie

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Steyl -

Viroloog Marion Koopmans krijgt de Irispenning 2021 voor excellente wetenschapscommunicatie. Maandag wordt de prijs aan de viroloog uitgereikt door demissionair minister Ingrid van Engelshoven tijdens de Avond van Wetenschap & Maatschappij.

De in Steyl geboren Koopmans krijgt de prijs, tienduizend euro en een penning, voor haar communicatie over de coronapandemie. Ze is onder andere hoogleraar Virologie, afdelingshoofd Viroscience van het Erasmus MC in Rotterdam en adviseert als lid van het Outbreak Management Team (OMT) de overheid over corona. Sinds de uitbraak van het virus is Koopmans vaak te zien in de media.

De jury stelt dat de viroloog ingewikkelde kwesties eenduidig, geduldig en informatief verwoordt aan het publiek. „Heikele punten” gaat ze niet uit de weg en de jury waardeert het hoe zij, ook op sociale media, het debat aangaat en „ongezouten meningen telkens weer weet te normaliseren en terug te brengen tot de nuchtere, wetenschappelijke feiten”.

De Irispenning werd in 2019 in het leven geroepen om instellingen, projecten of personen te bekronen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de toenemende aandacht voor wetenschap en technologie. Initiatiefnemers zijn wetenschapsmusea Rijksmuseum Boerhaave, NEMO Science Museum en Teylers Museum. Wetenschapper Robbert Dijkgraaf won de eerste keer, de tweede penning ging naar Lowlands Science, het wetenschapsprogramma van het festival in Biddinghuizen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu