Taliban vallen Islamitische Staat aan in Kabul na aanslag moskee

 © Hollandse Hoogte / EPA

De Taliban zeggen dat ze een groep extremisten van terreurgroep Islamitische Staat (IS) hebben uitgeschakeld in Kabul.

RedactieBron: ANP

Dat gebeurde enkele uren nadat er meerdere doden waren gevallen door een bomexplosie bij een moskee in de hoofdstad van Afghanistan.

Een Taliban-woordvoerder zei dat de aanval op IS zondagavond plaatsvond. Hij noemde de operatie erg succesvol. Getuigen en journalisten hoorden schoten en explosies. Een omwonende zei tegen persbureau AFP dat speciale eenheden van de Taliban zeker drie huizen bestormden in zijn buurt. „De gevechten duurden uren.”

Met elkaar overhoop

De Taliban hebben nog niet bevestigd dat er een verband is tussen de operatie van zondagavond en de aanslag op de moskee. Die heeft volgens een anonieme overheidsbron aan zeker vijf mensen het leven gekost, onder wie ook Talibanleden. De Taliban hebben wel gezegd dat het vermoeden bestaat dat „aan IS gelinkte groepen” achter de ontploffing zitten.

Lees ook: Taliban grijpen terug naar gruwelstraffen: ‘Handen afhakken is noodzakelijk voor de veiligheid’

Zowel de Taliban als de lokale tak van Islamitische Staat (‘IS-K’) bestaan uit soenitische extremisten. De groepen liggen al langer met elkaar overhoop en dat leidt tot bloedige gevechten. De Taliban hebben in Afghanistan uiteindelijk de overhand gekregen. Ze konden afgelopen zomer na een bliksemoffensief de macht in Afghanistan overnemen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal