Gedupeerden van grote stroomstoring in Venlo krijgen een vergoeding

Print
Gedupeerden van grote stroomstoring in Venlo krijgen een vergoeding

Afbeelding: archief Peter Wijnands

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Huishoudens en bedrijven in Venlo die eind vorige week bijna 24 uur zonder stroom zaten, kunnen een vergoeding tegemoet zien. Voor particulieren zal dat ruim honderd euro zijn.

Voor de zogenaamde compensatievergoeding gelden bij netbeheerder Enexis standaardbedragen. Een woonhuisaansluiting telt in de regel drie keer 25 Ampère. De bewoners ontvangen niks als de stroomstoring korter dan vier uur duurt. Daarna gaat de teller lopen. Duurt een stroomstoring vier tot acht uur, dan komt er 35 euro op de rekening. Voor elke vier uur dat de storing langer duurt wordt dat bedrag verhoogd met twintig euro. Bij een stroomstoring van 24 uur, zoals die in Venlo vorige week, zou er dan 35 plus 4 maal 20 euro overgemaakt worden. Dat is in totaal 115 euro.

„Daar hoeven de consumenten niks voor te doen”, zegt woordvoerder Jan Bakker van Enexis. „Het geld wordt automatisch overgemaakt.” Is er daarnaast schade door het uitvallen van de stroom, dan moet dit apart gemeld worden bij Enexis.

Schakelstation

Door de stroomstoring in Venlo die donderdagmiddag begon, zijn zo’n honderdtachtig huishoudens in met name Blerick geraakt. Mede door de inzet van een mobiel schakelstation was de storing vrijdagmiddag verholpen. De reparatie van het stroomnet gaat nog enkele weken duren. Consumenten zullen daar echter niks van merken, verzekert Enexis.

Lees ook: Stroomstoring in Venlo na ruim 24 uur opgelost

Ook bedrijven in Venlo die door de stroomstoring getroffen zijn, krijgen een compensatievergoeding. Die is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de capaciteit van de aansluiting. „Om schade door stroomuitval te voorkomen, moeten die echter zelf maatregelen treffen”, aldus Bakker. „Bijvoorbeeld door een noodstroomaggregaat aan te schaffen of een verzekering af te sluiten.”

Productieproces

Enexis plaatste vorige week bij een aantal bedrijven noodstroomaggregaten. „Die zijn inmiddels deels weer weggehaald”, weet Bakker. „Enkele aggregaten zijn nog in gebruik. Als we ze weghalen en de bedrijven weer op het stroomnet aansluiten, gaan ze namelijk een kwartier ‘door het donker’. Sommige bedrijven hebben aangegeven dat dat nu niet goed uitkomt vanwege het productieproces. Daar halen we de aggregaten op een later tijdstip weg.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee