DigiD niet bereikbaar vanwege DdoS-aanvallen

 © Hollandse Hoogte / ANP

DigiD is sinds het begin van maandagavond niet bereikbaar vanwege terugkerende DdoS-aanvallen, zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

Redactie

Het is niet mogelijk om in te loggen en dus niet mogelijk om veel overheidsdiensten te gebruiken, waar DigiD voor nodig is. Niet alleen Facebook, Whatsapp en Instagram kampen dus met een grote storing.

„Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een oplossing”, aldus de woordvoerder. Hoe lang de storing nog gaat duren, is niet bekend. Volgens de website allestoringen.nl ontstond de storing aan het begin van de avond. DigiD is het ‘digitale paspoort’ dat veel overheidsinstanties hanteren om online iemands identiteit te checken.

Los van Facebookstoring

Ook Facebook, Whatsapp en Instagram kampen met een grote storing. Volgens de woordvoerder van het ministerie staat de storing „helemaal los” van die andere, grote storing. „DigiD gebruikt een ander netwerk dan deze sociale platformdiensten”, zei een woordvoerder.

Door de DigiD-storing kan niet worden ingelogd bij websites van de overheid, zoals de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Op websites van gemeenten is een DigiD nodig bij het aanvragen van een paspoort of uittreksel uit het bevolkingsregister. Zowel bedrijven als burgers kunnen er hun belastingaangifte mee ondertekenen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal