Zwemster Femke Heemskerk (34) houdt het na 65 internationale medailles voor gezien

Print
Zwemster Femke Heemskerk (34) houdt het na 65 internationale medailles voor gezien

Femke Heemskerk. Afbeelding: EPA

Femke Heemskerk stopt na dit seizoen met zwemmen. De 34-jarige Zuid-Hollandse sluit haar lange carrière af met de International Swimming League (ISL), een competitie waarin topzwemmers vanuit de hele wereld het in teamverband tegen elkaar opnemen.

„Mijn droom was altijd: als ik ga stoppen, wil ik dat op een hoogtepunt doen. Het voelt wel alsof het nu gewoon af is”, zegt Heemskerk bij de NOS.

Puzzel

Volgende maand komt Heemskerk met haar team Energy Standard naar Eindhoven voor de halve finales van de ISL. Begin volgend jaar wordt het commerciële toernooi afgesloten met de finale. „Het voelt een beetje als een puzzel die ik al honderd keer heb gemaakt: ik weet precies hoe die eruit komt te zien”, zei Heemskerk, daarmee doelend op de constante zoektocht naar topvorm. „Ik ben er wel heilig van overtuigd dat ik die puzzel nog sneller en mooier kan maken, maar ik voel van: been there, done that.”

Heemskerk veroverde op de Olympische Spelen van 2008 in Beijing goud met de estafetteploeg op de 4x100 meter vrije slag. Vier jaar later in Londen pakte ze met Oranje zilver. Heemskerk vormde in die jaren met Ranomi Kromowidjojo, Inge Dekker en Marleen Veldhuis de ‘Golden Girls’. Het Nederlandse kwartet domineerde jarenlang de 4x100 vrij.

Druk

Op de estafettenummers pakte Heemskerk in haar loopbaan vele gouden medailles. Individueel moest ze vaak genoegen nemen met zilver of brons. Heemskerk worstelde jarenlang met de druk en verwachtingen. In de nadagen van haar carrière wist ze daar steeds beter mee om te gaan. Ze veroverde dit jaar in Boedapest de Europese titel op de 100 vrij. Het betekende haar tweede grote individuele titel, na het goud op de 100 vrij bij de WK kortebaan van 2014 in Doha.

Op de Spelen van afgelopen zomer in Tokio haalde Heemskerk de finale van het ‘koninginnennummer’, waarin ze als zesde aantikte. Met de esfatetteploeg werd ze net als bij Rio 2016 vierde op de 4x100 vrij. In Tokio liet Heemskerk al doorschemeren dat ze wilde gaan stoppen, ze liet alleen nog open wanneer dat zou zijn.

Lees ook: Zwemster Femke Heemskerk mist nipt een medaille: ‘Wel een grote overwinning op mezelf’

„Ik heb 65 internationale medailles gewonnen. Afgelopen seizoen was fantastisch. Ik december zwom ik nog een wereldrecord, ik werd Europees kampioen op de 100 vrij en stond in de olympische finale met mijn tweede tijd ooit”, aldus Heemskerk bij de NOS. „Ik voelde dat mentaal en fysiek alles in balans was, dat gaf veel rust. Ik voelde me afgelopen jaar helemaal vrij om te presteren. Ik heb hier heel veel van geleerd. Ik zeg altijd: ik zie zwemmen als mijn opleiding. Nu heb ik eindelijk na twintig jaar mijn scriptie ingeleverd.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu