Volta Limburg maakt vaart met verduurzaming

Print
Volta Limburg maakt vaart met verduurzaming

Afbeelding: Wendy Boon | Tekst: Jos Cortenraad

Met ruim 114.000 klanten is Volta Limburg in eigen provincie niet alleen marktleider met de verkoop, verhuur en service van cv-installaties; de volle dochter van energieproducent Essent/EON is ook koploper met duurzame verwarming en koeling voor de zakelijke en particuliere markt. “Wij maken werk van de noodzakelijke energietransitie”, zegt directeur Marcel Michiels.

De particuliere markt is al lang niet meer de enige kurk waar het in Schinnen gevestigde bedrijf op drijft. “In 2014 hebben we een nieuwe strategie uitgezet met het accent op marktverbreding, groei en duurzaam¬heid”, legt commercieel directeur Maurice Benneker uit. “Geïnspireerd door de noodzakelijke overstap van fossiele energie zoals gas en olie naar duurzame bronnen met zonne-energie. Opgewekt door zonnepanelen. Eerste stap om meer expertise en ervaring in huis te halen was de overname van een specialist in zonnepanelen. Onder de naam Volta Solar hebben we deze divi¬sie in nog geen vijf jaar uitgebouwd tot een gemotiveerde club met meer dan honderd medewerkers.”

Zakelijke markt

“De zakelijke markt is minstens zo be¬langrijk voor ons als de particuliere”, benadrukt Marcel Michiels, sinds 2014 algemeen directeur bij Volta Limburg. “Van het kleine MKB tot en met de aanleg van zonnedaken op grote distributiecentra, grote projecten voor woningcorporaties en de aanleg van complete zonneparken. Zo hebben we heel recent een park in Kerkra¬de opgeleverd met 39.000 zonnepanelen. De komende jaren zal de markt voor Solar exponentieel blijven groeien. Ik denk dat de urgentie inmiddels wel duidelijk is na de laatste natuurrampen in Zuid-Europa, Amerika en ons eigen Limburg. We moeten af van de fossiele energie, af van de uitstoot van CO2, om de opwarming van de aarde en de klimaatverandering te stoppen. Er zal nog veel meer capaciteit gebouwd worden, zeker weten.”

Energie besparende maatregelen

Ze leggen niet alleen jaarlijks bij vele honderden gezinnen en bedrijven zonnepanelen op het dak. Het gaat ook om de apparatuur die met de duurzame elektriciteit wordt aangedreven. Een traditionele CV-ketel draait niet op elektriciteit. “Uiteraard niet”, beaamt Maurice Benneker. “Honderdduizenden installaties moeten de komende jaren vervangen door of aangevuld worden met warmtepompen. De technologie ontwikkelt zich razendsnel, ook in opslag, laadpunten en waterstof. Om te blijven innoveren en koploper te zijn met duurzaamheid hebben we ook in deze tak van sport kennis en kunde binnengehaald met de overname van twee specialisten: Fraku Installatietechniek in Venlo en Willems Klimaat- en Koudetechniek in Beek. Experts in verwarmen en koelen dus, beide even belangrijk in het huidige klimaat.”

“Een Green Team onderzoekt waar de verduurzamingsslag zowel binnen als buiten de Volta Limburg groep behaald kan worden”

Met Fraku en Willems haalt Volta Limburg ook ervaren vakmensen binnen, noodzakelijk om de groei bij te benen. “Meer armslag naast de externe installatiepartners die voor ons provinciebreed werken”, zegt Maurice Benneker. “Opgeteld drie belangrijke overnames dus waarmee we een stevige basis hebben gelegd voor de toekomst. We hebben nu alles in huis om zowel de particuliere als de zakelijke markt te bedienen en de energietransitie in Limburg te versnellen.”

Voorbeeld

Vanzelfsprekend geeft Volta Limburg zelf het goede voorbeeld. Zo wordt in de toekomst het wagenpark omgebouwd naar elektrisch aangedreven busjes en auto’s. Een zogenoemd Green Team is opgezet om te onderzoeken waar de verduurzamingsslag zowel binnen als buiten de Volta Limburg groep behaald kan worden. “Over circulariteit bijvoorbeeld”, zegt Maurice Benneker. “We zetten nog altijd heel veel huurtoestellen weg, nu ook warmtepompen en airco’s. Aan het einde van de levenscyclus willen we die apparatuur verantwoord uit elkaar halen en zoveel mogelijk onderdelen opnieuw gebruiken of verantwoord afvoeren. Dat vergt intense samenwerking met onze leveranciers en partners.”

“We gaan veel mensen nodig hebben. Of we die vinden? Ik denk het wel. Duurzaamheid spreekt aan”

Zichtbaar

Volta Limburg wil de ambities en vorderingen meer zichtbaar maken. In 2023 bundelt het bedrijf de verschillende divisies op één plek. “Het wordt in ieder geval een centrale plek in Limburg zodat we zo dicht mogelijk bij onze klanten zitten”, licht Marcel Michiels een tip van de sluier op. “Het moet een markant gebouw worden met een duurzame uitstraling, uiteraard zo veel mogelijk energieneutraal. Een plek waar we laten zien wat we allemaal in huis hebben, wat er mogelijk is op het vlak van duurzame verwarming en koeling. Een kenniscentrum. Verder zijn we in overleg met onderwijsinstellingen om er ook een opleidingscentrum voor monteurs te vestigen. We gaan veel mensen nodig hebben. Of we die vinden? Ik denk het wel. Duurzaamheid spreekt aan. Zeker jongere generaties zoeken een baan waarmee ze een steentje kunnen bijdragen aan een betere wereld. Bovendien gaat het om bijzonder werk met mooie techniek en ICT. Volta Limburg maakt werk van de zo noodzakelijke transitie naar duurzame energie.”

www.voltalimburg.nl