Doorpakkers - Ralph & Jaimie Vroemen van RV Infra in Schimmert

Print
Doorpakkers - Ralph & Jaimie Vroemen van RV Infra in Schimmert

Ralph Vroemen en James Leliveld Afbeelding: Ilse Leijtens | Tekst: Dymphy Swakhoven

Mr. James Leliveld (Leliveld Advocaten) ontmoet, mede door zijn werk als advocaat, vaak markante Limburgse ondernemers, die van aanpakken weten en zich staande houden in het soms roerige ondernemersleven. Echte doorpakkers. Leliveld is advocaat op het gebied van ondernemingsrecht en heeft dus regelmatig te maken met bedrijfsjuridische vraagstukken, zoals bijvoorbeeld contractenrecht, overnames, startups, aandeelhouderskwesties en herstructureringen. In deze serie ontmoet hij ondernemers uit zijn netwerk. Dit keer: Ralph & Jaimie Vroemen van RV Infra in Schimmert.

Als we hem spreken op zijn kantoor in Schimmert krijgen we meteen op hartelijke wijze een stuk vlaai aangeboden bij de koffie. Limburg style. Hij heeft, samen met vrouw Jaimie, de leiding over een klein familiebedrijf met vijf vaste medewerkers. Achttien jaar geleden begon hij ´aan de schoppen´ met grondverzet, rioleringswerk en bestratingen. “Ik heb alle disciplines doorlopen”, vertelt Ralph. “Toen mijn toen¬malige werkgever failliet ging, stond ik voor de keuze: voor een andere baas werken of zelfstandig verder.” Met de start van RV Infra koos hij voor het laatste.

Geen managementlagen

Zijn business is het robuuste werk: tuinaanleg, bestratingen, grond- en sloopwerk, wegenbouw en riolering. RV Infra doet projecten en duurzaam onderhoud voor onder meer gemeenten, scholen en woningbouwcorporaties, maar, zo benadrukt hij: “We blijven een familiebedrijf. Het team is hecht, de lijnen kort. Hier zijn geen managementlagen en ik loop niet rond als de directeur. Als mijn agenda het toelaat werk ik gewoon mee.”

Bij RV Infra houden ze niet van hiërarchie, wel van gezelligheid na gedane arbeid. Voor hun mensen willen ze een fijne werkgever zijn. Dat gaat verder dan goed loon en prettige arbeidsvoorwaarden. “De medewerkers vertrekken hier elke dag samen en komen ook samen terug na het werk. Soms moet ik op vrijdagavond, na de wekelijkse borrel, zeggen dat ze nu écht naar huis moeten”, lacht Ralph.

Doorpakkers - Ralph & Jaimie Vroemen van RV Infra in Schimmert

Gevraagd: allrounders

Regelmatig worden zzp´ers en uitzendkrachten ingeschakeld, want de opdrachten blijven binnenstromen. Nieuwe projecten worden tegenwoordig ver vooruit gepland. Noodgedwongen, omdat het vinden van vakmensen ongelofelijk lastig is. Dat legt veel druk op het bedrijf, verzucht hij. “Een enorm probleem, in de hele bouwsector. Groeien is moeilijk, niet omdat de projecten er niet zijn, maar omdat we simpelweg de mensen niet hebben.”

Wat hij nodig heeft zijn allrounders: stratenmakers, machinisten, grondwerkers, vakmensen die de kneepjes kennen. Die zijn bijna niet te vinden, zelfs niet vers van school. “We zijn erkend leerbedrijf, maar voor tien leerlingen staan honderdvijftig bedrijven in de rij. Dat zijn de verhoudingen. Echt een behoorlijke leegloop. Met collega-bedrijven proberen we oplossingen te vinden, door elkaar te helpen met het uitlenen van personeel. Het tekort aan mensen leidt ook wel eens tot langere wachttijden voor de klant.”

‘Sjoefte’

Een voor de hand liggende oplossing voor de krapte is het verhogen van de cao-lonen. Toch speelt er nog iets anders, benadrukt hij. ´Werken met je handen´ heeft een imagoprobleem, mensen hebben er een achterhaald beeld van. “Ze denken nog steeds dat het sjoefte is. Dat je ´s avonds kapot moe thuiskomt en de hele dag zwaar moet tillen. Dat is niet het geval. Dit vakgebied is enorm geprofessionaliseerd. Alles gebeurt machinaal, met innovatieve techniek en volgens strikte Arbowetgeving. We investeren doorlopend in materieel en certificeringen. Dit is juist een dynamisch vak. Met afwisselend werk, kansen die voor het oprapen liggen en volop ontwikkelingsmogelijkheden.”

“Groeien is moeilijk, niet omdat de projecten er niet zijn, maar omdat we simpelweg de mensen niet hebben”

Bijzondere versterking kwam in 2020 aan boord: zijn eigen vrouw Jaimie. Jarenlang verzorgde ze naast haar baan de administratie van het bedrijf, vorig jaar besloot ze voltijds in te stappen, vertelt ze: “Een eigen bedrijf is toch een way of life. Ik deed steeds meer voor RV Infra en uiteindelijk gaf corona de doorslag. Natuurlijk is het soms pittig. Het bedrijf beheerst ons leven, je bent er zeven dagen per week mee bezig. Er is altijd veel te bespreken en soms botst het ook. Dat hoort erbij. We hebben nauw contact met onze mensen, zijn begáán met onze jongens. Het is toch een familiebedrijf, een totaal andere dynamiek dan een grote onderneming.”

Ook voor een klein bedrijf wordt het administratieve stuk steeds omvangrijker. Jaimie: “Volstond vroeger een mondelinge afspraak met Ralph, tegenwoordig moet alles gedocumenteerd, met dichtgetimmerde contracten en goedkeuring op alle niveaus. Ook debiteurenbeheer kost meer tijd dan vroeger. Slechte betalers zijn helaas een hardnekkig probleem. Soms denk je dan: dit is helemaal niet waar ik als bedrijf mee bezig wil zijn. Gelukkig begint het tij te keren. Overheidsinstellingen geven steeds meer het goede voorbeeld door betaaltermijnen beter te respecteren.”

Doorpakkers - Ralph & Jaimie Vroemen van RV Infra in Schimmert

Warme contacten

Tegenover de administratieve en personele uitdagingen staat de voldoening van het opleveren van mooie projecten en de waardering van tevreden klanten. Ralph: “We hebben binding met onze klanten. Bij aanleg van een tuin bijvoorbeeld is er veel persoonlijk contact. Ik help mee met het ontwerp en ga met de klant mee materialen uitzoeken. Bij mijn vaste opdrachtgevers ga ik regelmatig op de koffie. Dat persoonlijke contact is een van de fijnste aspecten van dit werk. Het werkt naar twee kanten: als een klant me belt met een probleem, ben ik er metéén.”