Op excursie in Kasteelpark Elsloo

Wilfred Alblas: “Deze plek biedt zo veel om van te genieten.” © Petra Niessen

Kasteelpark Elsloo is op zondag 10 oktober a.s. open voor publiek. Tijdens een excursie kun je onder andere het herbouwde Theehuis, de watermolen in het kasteel en de botanische IVN-tuin bezoeken. Reserveer nu jouw tijdslot op www.limburgs-landschap.nl/elsloo en ontdek waarom de inwoners van Elsloo zo dol zijn op dit prachtig stukje geschiedenis.

Coöperatie Erfgoed Limburg

Stichting het Limburgs Landschap beheert zo’n negentig natuurgebieden en erfgoedlocaties in Limburg. Kasteelpark Elsloo behoort tot de ‘Champions League’, vindt directeur Wilfred Alblas. “Zo veel geschiedenis en kwaliteit op zo’n klein oppervlak is uniek.” Momenteel is de stichting niet alleen bezig met het conserveren van het kasteelpark. Ze geven de onderdelen van het park ook een nieuwe betekenis, met behoud van kwaliteit. “De afgelopen eeuwen heeft dit gebied telkens een andere betekenis gehad”, vertelt Wilfred. “Van een plek waar de adel met zijn rijkdom kon pronken tot recreatiegebied voor de Elsloonaren, met een tennisbaan en een zwembadcomplex op de Medammerweide. Nu dreigt er sleet op het gebied te komen. Dat willen we niet. Wij willen dat de huidige en komende generaties vooral genieten van het park, en begeesterd worden door de schoonheid ervan.”

Lof voor inwoners van Elsloo

De inwoners van Elsloo zijn enorm betrokken bij het wel en wee van het kasteelpark. “Ze begrijpen dat het beheer niet alleen belangrijk, maar ook kostbaar is”, weet Wilfred. “Daarom helpen én betalen ze graag mee. Mensen hier kennen elke boom. Die kennis boren we aan en gebruiken we bij ons beheer. We overleggen regelmatig om de bewoners mee te nemen in ons verhaal. Toen we een tijd terug een imposante boom gingen omzagen, kwam er protest vanuit het dorp. We hebben uitgelegd dat de boom ziek was en bij de eerstvolgende storm zou omwaaien. Dat gebeurde ook. Dat helpt om begrip te kweken voor wat we doen.” Ook is er op verzoek een mooi kunstwerk gemaakt van één van de dode bomen.

Een eeuwenoud ‘wow-effect’

Momenteel ziet de entree van het kasteel eruit als een achteruitgang, maar toen zij begin 1800 aangelegd werd, was dat heel anders. Wilfred: “Oorspronkelijk bevond de hoofdingang van het landgoed zich aan de bovenkant van het hellingbos. Via een imposante laan daalden de bezoekers in hun koets af naar beneden, waar ze het kasteel in volle glorie aanschouwden. Zo wilden de eigenaren een ‘wow-effect’ creëren. Het is aan ons om de allure van de laan terug te brengen.” Dit parkgedeelte rondom het kasteel is een van de drie deelgebieden van het kasteelpark. Het cultuurlandschap rond het buurtschap Terhagen en het natuurpark Medammerweide zijn de andere twee delen. “Natuurpark Medammerweide is nu begroeid. Het cultuurlandschap, wat vroeger vooral uit fruitboomgaarden bestond, herstellen we door onder meer knip- en scheerheggen. En door overal dezelfde rasters en hekken te plaatsen. Daarmee brengen we de historische zichtlijnen terug. Die zijn medebepalend om het verhaal van het gebied te ervaren.”

Werken aan de toekomst

In de aanloop naar het herstelplan voor Kasteelpark Elsloo, heeft Het Limburgs Landschap historisch onderzoek laten verrichten. De bijzondere bevindingen die daar uit naar voren kwamen, zijn gepresenteerd aan de bewoners. Samen met het Limburgs Landschap werken zij nu aan het toekomstplan voor het kasteelpark. Het beheer van Kasteelpark Elsloo is uitdagend werk, vindt Wilfred. “Deze plek biedt zo veel om van te genieten. Het is onze verantwoordelijkheid om de ruim tweehonderd jaar oude historie die hier ligt, te behouden voor de komende tweehonderd jaar. Dat betekent nogal wat: we kunnen niet zomaar wat prutsen.”

Bezoek Kasteel Elsloo tijdens het Erfgoedweekend

Wil jij ook ontdekken waarom de Elsloonaren zo dol zijn op hun kasteelpark? Bezoek dan Kasteel Elsloo tijdens het Erfgoedweekend op zondag 10 oktober a.s. Je kunt dan deelnemen aan een unieke excursie waarbij je o.a. het Theehuis, de watermolen en de botanische IVN-tuin bezoekt. Vanwege de groepsgrootte is het noodzakelijk om vooraf een tijdslot te reserveren op www.limburgs-landschap.nl/elsloo. De excursie vertrekt stipt op tijd bij de entree aan de Kaakstraat in Elsloo. Kom zoveel mogelijk te voet of met de fiets en volg de parkeeraanwijzingen. Honden mogen niet mee en de excursie is helaas alleen toegankelijk voor mensen die goed ter been zijn.