Brussel: storing leert dat we te afhankelijk zijn van Facebook

Print
Brussel: storing leert dat we te afhankelijk zijn van Facebook

Afbeelding: Getty Images

De urenlange storing van Facebook, WhatsApp en Instagram toont aan dat de wereld niet moet leunen op een paar grote bedrijven, vindt de Europese Commissie.

„We hebben alternatieven en keuzes nodig in de techmarkt”, twittert Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. Door de problemen van Facebook en enkele andere van zijn apps maandagavond werden miljarden gebruikers getroffen. Sommigen weken uit naar concurrenten als Twitter en Signal.

Vestager, die al jaren probeert de macht van de grote internetbedrijven die bekendstaan als Big Tech te beteugelen, ziet haar gelijk onderstreept. Al te grote afhankelijkheid van enkele reuzen maakt kwetsbaar, vindt ze. „Wie het ook zijn.”

De Deense chef mededinging van de commissie wil dat gebruikers meer te kiezen krijgen. Dat is precies wat ze voorheeft met de voorstellen die ze vorig jaar heeft gedaan, zegt ze. Die worden op het ogenblik besproken door het Europees Parlement en de EU-landen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu