Op de fiets de wereld rond: dit is het mooiste land dat we tot nu toe hebben gezien

Ben en Linda in Noorwegen. © Ben & Linda

We hebben inmiddels meer dan 17.000 km gefietst door 22 landen. Al na 2 dagen in Noorwegen zeiden we tegen elkaar: ‘Dit is tot nu toe het mooiste wat we gezien hebben.’ De natuur in Noorwegen is onbeschrijflijk. En de mensen zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Ons eerste blog over Noorwegen gaat over deze lieve mensen.

Misschien is het een vertekend beeld ten opzichte van de andere 21 landen, maar wat hebben wij ongekend van veel homestays in Noorwegen mogen genieten. Afgezien van (wild)kamperen, is er ook geen andere optie in Noorwegen: het is er veel te duur. Dus kloppen wij bij mensen aan met de vraag of we een nachtje mogen logeren.

Fietsen rond de wereld

Linda Reimersdahl en Ben van Baardwijk uit Maastricht vertrokken in juni 2020 voor een jarenlange fietstocht rond de wereld. Lees hier regelmatig hun reisblog.

Homestays

We zoeken naar geschikte huizen voor een plek voor de nacht. Een huis met een garage, zomerhuis of cottage. Of gewoon een heel groot huis. Soms maken we grapjes over onze zoektocht. We lijken net twee inbrekers, maar in ons geval zijn we op zoek naar huizen waar mensen thuis zijn.

We zien er vrolijk en onschuldig uit op de fiets. We hebben een bijzonder verhaal en zijn met heel weinig tevreden. Als iemand de deur open doet, overrompelen we ze soms met onze vraag, maar na de eerste aarzeling zijn we meestal snel welkom.

Meer lezen en foto’s bekijken? Abonneer je hier op het blog van Linda en Ben

De Noren hebben een vrolijk, positief en open karakter. Ze zijn aardig en gastvrij. Zelfs als er visite is, zijn we welkom en wordt plaats voor ons gemaakt. Het voelt alsof we voor een dag “geadopteerd” worden. Wij zijn voor even twee nieuwe familieleden. Dat gevoel is zo bijzonder mooi. Al deze lieve mensen die ons onderdak bieden. Het maakt ons warm van binnen en geeft ons een heel goed gevoel.

Gesprekken

We vinden het geweldig om verschillende mensen te ontmoeten. Dat maakt onze wereldreis bijzonder. Mensen met een andere cultuur, geschiedenis en ieder met een eigen verhaal. We praten over muggen, het noorderlicht, de sneeuw, de donkere dagen in de winter en ga zo maar door. Politiek, windmolens, zalm. Alles passeert de revue. Meestal gaat het ook over onze wereldreis. Waarom we dit doen. Hoe we het bekostigen. Wat we voor beroep hebben gehad enzovoorts.

We ontmoeten ook mensen met soortgelijke dromen. We zijn dan een soort inspiratie. Het vrije leven leiden. Zonder allerlei verplichtingen.

Soms zijn mensen zo enthousiast dat ze hun netwerk benaderen om ons verhaal verder te delen. Zo zijn we in de lokale krant terecht gekomen van Brekstad en Flekkefjord.

Nieuwe ervaringen

Elke homestay is anders. We waarderen elke plek waar we welkom zijn. De homestays waar we nieuwe ervaringen hebben opgedaan, zijn wel heel bijzonder. Zo zijn we twee keer gaan vissen. De eerste keer was met Jörn in Storsandnes (Langefjord). We hebben toen heel veel schelvis gevangen. De tweede keer was in Spangereid vlakbij Lindesness. In de krat zat helaas geen krab, maar we hebben wel twee makrelen gevangen.

In Noorwegen proeven we voor het eerst gebakken makreel, stokvis, walvisstoofpot, rendier en eland. We ontmoeten veel mensen met een eigen moestuin. Veel Noren bakken hun eigen brood en maken zelf jam. In Sørstraumen ontmoeten we Louise die bezig is met het opzetten van een permacultuur-boerderij. Ze wil deze milieuvriendelijke techniek promoten.

Noord en Zuid

Men zegt vaak dat er een wezenlijk verschil is tussen de mensen in Noord- en Zuid-Noorwegen. In het zuiden zouden de mensen stugger en afstandelijker zijn. Wij merken hier helemaal niks van. Iedereen is even aardig en behulpzaam.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal