Waarom praten Limburgers geen dialect op officiële momenten?

Print
Waarom praten Limburgers geen dialect op officiële momenten?

Harry Rouschop Afbeelding: Johannes Timmermans

Sint Geertruid -

Op de Limburgse werkvloer wordt normaliter Nederlands gesproken. Dat moet anders, vindt de stichting LIMx. Zij neemt nu het initiatief voor het opzetten van netwerkavonden voor werkgevers in het Limburgs.

Het Limburgs dialect heeft een steuntje in de rug nodig. Dat vindt zelfstandig ondernemer Harry Rouschop, die het initiatief van de LIMx-roadshows is gestart. De inwoner van Sint Geertruid stoort zich aan het gegeven dat met name op de werkvloer het dialect totaal verdrongen is door het Nederlands. „Neem bijvoorbeeld een vergadering. Daar wordt vaak standaard Nederlands gesproken, terwijl misschien wel van 80 procent van de deelnemers opgevoed is in het dialect. Dan is het toch vreemd dat er Nederlands wordt gesproken?”

Nederlands

Voor Rouschop begon het initiatief dat hij nu heeft opgezet ruim drie jaar geleden op een vergadering over het op peil houden van de leefbaarheid in zijn dorp Sint Geertruid. „Er werd onder meer gediscussieerd over hoe we de kerk open konden blijven houden. Het hele debat werd in het Nederlands gevoerd. En dat met mensen die onderling in de kroeg allemaal dialect tegen elkaar spreken. Ik dacht toen: dit moet toch anders kunnen. We moeten toch gewoon in onze eigen taal een vergadering kunnen houden?”

En zo kwam hij met het initiatief voor LIMx, vernoemd naar de investeringspitches van het Amerikaanse TEDx-concept. Met korte krachtige spreekbeurten, uiteraard in het Limburgs, wil hij het spreken van dialect promoten bij werkgevers. „We hebben Frans Pollux uit Venlo gestrikt om op de LIMx-avonden een pitch te houden.”

Rouschop hoopt dat de netwerkavonden leiden tot een bredere acceptatie van het Limburgs spreken op het werk. Maar ook op het podium. „Zodra Limburgers achter een microfoon gaan staan, schakelen ze meteen over op Nederlands. Dat is toch gek als iedereen in de zaal Limburgs verstaat.”

Wat doet de stichting LIMx?

De stichting LIMx, de organisatie achter de netwerkavonden, heeft het doel om het materieel en immaterieel erfgoed van Limburg zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen. Dat gebeurt onder meer door het organiseren van activiteiten, zoals de podcast De Limburgse Taal & ... Het project van de LIMx-roadshows wordt onder meer gesteund door de Raod veur ’t Limburgs. Daarnaast ondersteunt dialectvereniging Veldeke de activiteiten van de stichting. Financieel wordt het initiatief door de provincie Limburg geholpen met een subsidie.

Aanpassen

Maar sluit je mensen die het Limburgs niet beheersen dan niet uit te veel uit? „Ik snap de vraag, maar ik bekijk het graag van de andere kant. Als je in Frankrijk op vakantie gaat, spreek je toch ook Frans. En ja, ik weet dat Limburgs een dialecttaal is, maar het is wel de taal waarmee veel provinciegenoten zijn opgegroeid. Dus waarom moeten wij ons hier dan altijd aanpassen? Ik vind het eigenlijk niet meer dan logisch dat wanneer iemand die vanuit elders in het land hier komt wonen en/of werken zich dan ook verdiept in de cultuur en de taal in een gebied. En dat doen de meesten ook wel. Vrijwel de meeste ‘Nederlanders’ die hier wonen, verstaan wel het dialect. Dus je kunt het in een vergadering en tijdens officiële gelegenheden gewoon spreken. Alleen moet je accepteren dat ze in het Nederlands terug praten.”

Lees ook: Eindelijk! Een Limburgs boekje met verhäölkes voor kinderen in ’t plat

Wat de Sint Geertruidenaar betreft, is het bittere noodzaak dat het dialect gestimuleerd moet worden. „Als we niets doen, sterft het Limburgs uit. Dialectvoorstellingen in theaters doen het weliswaar hartstikke goed, maar het Limburgs moet in de haarvaten van de samenleving blijven zitten. En als je het niet in het dagelijks leven met collega’s om je heen spreekt, ga je vanzelf minder in je eigen dialect praten.”

Try-out

De eerste LIMx-netwerkavonden vielen door corona in het water. Maar nu staat er voor november toch echt eentje op het programma in de gemeente Eijsden-Margraten. „We hebben eerder al een try-out gehad bij de Limburgse vrouwelijke burgemeesters. Dat pakte goed uit.”

Voor Rouschop is het aantal netwerkavonden geen doel op zichzelf. Hij wil vooral zijn moedertaal een duwtje in de rug geven. „En ik wil de mensen meegeven dat het absoluut niet onbeleefd is om op het werk, bijvoorbeeld tijdens een vergadering, Limburgs te spreken. Wij Limburgers cijferen ons te snel weg. Weg met de bescheidenheid.”

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu