Handbalsters ruim langs Wit-Rusland in eerste wedstrijd na Tokio

Print
Handbalsters ruim langs Wit-Rusland in eerste wedstrijd na Tokio

Interim-bondscoach Monique Tijsterman feliciteert de speelsters -onder wie Inger Smits- na de zege. Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Geijsteren -

De Nederlandse handbalsters hebben hun eerste interland na de Olympische Spelen met ruime cijfers gewonnen. De ploeg, die voor het eerst onder leiding stond van interim-bondscoach Monique Tijsterman, zette Wit-Rusland opzij met 38-27.

Het duel in Almere was de eerste in de kwalificatiereeks voor het EK van 2022. Komende zondag speelt Oranje uit tegen Griekenland.

Het Nederlands vrouwenteam is nog altijd de regerend wereldkampioen, maar ging deze zomer in Tokio hard onderuit in de kwartfinales tegen Frankrijk. Na het olympisch toernooi besloot bondscoach Emmanuel Mayonnade zijn contract bij de Nederlandse bond niet te verlengen.

Handbalsters ruim langs Wit-Rusland in eerste wedstrijd na Tokio
Inger Smits haalt uit tegen Wit-Rusland. Foto: Hollandse Hoogte / ANP

Het team moest het in Almere doen zonder de gestopte Nycke Groot en Martine Smeets, maar ook de geblesseerde Estavana Polman en Lois Abbingh ontbraken. Dat bleek niet echt een gemis tegen het zwakke Wit-Rusland, dat eigenlijk te veel ruimte kreeg om te scoren maar zwichtte onder het snelle aanvalsspel van Oranje. Bij rust leidde de ploeg van de Sittard wonende Tijsterman -die Harma van Kreij, Larissa Nusser en Inger Smits drie Limburgse speelsters selecteerde- al met 21-16 en na rust bouwde de ploeg de voorsprong verder uit. Angela Malestein was de meest trefzekere international met acht treffers. Aanvoerster Danick Snelder scoorde zeven keer.

Het EK vindt plaats in november 2022 in de landen Slovenië, Noord-Macedonië en Montenegro. Ook Duitsland zit in de poule van Nederland. De twee beste landen in de groep plaatsen zich voor de eindronde. In december van dit jaar verdedigt Nederland eerst nog in Spanje de wereldtitel.

Handbalsters ruim langs Wit-Rusland in eerste wedstrijd na Tokio
Oranje viert de zege. Foto: Hollandse Hoogte / ANP

Tijsterman predikte in aanloop naar het duel met Wit-Rusland een iets andere speelstijl. Ze wil dat Oranje meer vanuit een offensieve dekking speelt en voerde dat meteen in. Dat ging bij vlagen goed, maar duidelijk was te zien dat de speelsters moesten wennen. Het gaf de tegenstander de kans om betrekkelijk vaak te scoren. „Het voelde vreemd en was zoeken, maar ik denk wel dat het goed is dat we deze dekkingsvorm goed gaan beheersen, ook al zaten er nu veel foutjes tussen. We hebben gelukkig ruim gewonnen”, zei keepster Tess Wester.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee