Jeffrey Hoogland klasse apart op kilometer tijdrit bij EK baanwielrennen

Print
Jeffrey Hoogland klasse apart op kilometer tijdrit bij EK baanwielrennen

Jeffrey Hoogland. Afbeelding: Hollandse Hoogte / EPA

Jeffrey Hoogland heeft bij het EK baanwielrennen in het Zwitserse Grenchen met grote overmacht goud gepakt op de kilometer tijdrit, een niet-olympisch nummer.

Hoogland realiseerde een tijd van 58,016 en was daarmee liefst 1,7 seconde sneller dan zijn landgenoot Sam Ligtlee: 59,767. Het brons was voor de Pool Patryk Rajkowski in 59,890.

Het betekende het derde goud voor Nederland bij het EK na overwinningen dinsdag op de teamsprint bij zowel de mannen als de vrouwen. Hoogland werd eerder Europees kampioen op de kilometer tijdrit in 2015 en 2017, Ligtlee is de regerend wereldkampioen.

Hoogland was de wereldkampioen van 2018 maar liet het onderdeel daarna schieten. Op het EK rijdt de Nijverdaller zijn eerste wedstrijden sinds de Olympische Spelen. Op de piste van Izu pakte hij zilver op de sprint en goud op de teamsprint, het onderdeel waarmee hij dus de successenreeks dinsdag in Grenchen voortzette. Hoogland komt op het EK ook nog uit op de sprint en op keirin. Over twee weken volgt het WK in het Franse Roubaix.