Rechter blokkeert strenge anti-abortuswetgeving Texas tijdelijk

Print
Rechter blokkeert strenge anti-abortuswetgeving Texas tijdelijk

Mensen demonstreren voor het recht op abortus. Afbeelding: EPA

Een rechter in de Amerikaanse staat Texas heeft de strenge anti-abortuswetgeving die daar eerder deze maand werd ingevoerd tijdelijk geblokkeerd.

Rechter Robert Pitman heeft woensdag besloten dat de wet niet mag worden gehandhaafd en vrouwen legaal een abortus uit mogen blijven voeren terwijl rechtszaken over de wetgeving voortgezet worden. De staat Texas heeft al bezwaar tegen de uitspraak aangekondigd.

„Deze rechtbank zal de beledigende wetgeving geen dag langer goedkeuren”, oordeelde Pitman. Het Amerikaanse Hooggerechtshof besloot eerder juist dat de wet tot een definitieve uitspraak van kracht mocht blijven.

Witte Huis-woordvoerder Jen Psaki liet in een verklaring weten dat de uitspraak van Pitman „een belangrijke stap voorwaarts” is voor het herstel van de grondwettelijke rechten van vrouwen in Texas. „De strijd is nog maar net begonnen, zowel in Texas als in veel andere Amerikaanse staten waar de vrouwenrechten worden aangevallen”, aldus Psaki.

President Joe Biden had de „bizarre en extreme” wet in Texas eerder al sterk veroordeeld en zijn regering klaagde de staat Texas aan. Het besluit van Pitman komt als reactie op deze aanklacht. Biden zei dat zijn regering zoekt naar mogelijkheden om Texaanse vrouwen toegang te laten krijgen tot veilige en legale abortus.

Naar schatting 85 procent van de Texaanse vrouwen die hun zwangerschap willen laten beëindigen zou dat niet meer in Texas kunnen doen. Een staat mag geen enkele vrouw dat recht ontzeggen voordat de baby levensvatbaar is, beargumenteerde de Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland in de aanklacht. Dat is volgens een uitspraak van het Hooggerechtshof in 1973 ongeveer de 24e zwangerschapsweek.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee