VDL Groep gehackt: cyberaanval legt productie Nedcar en andere bedrijven plat

VDL NedCar in Born. © DL

Eindhoven/Born -

Het Eindhovense concern VDL Groep is in de nacht van woensdag op donderdag geconfronteerd met een cyberaanval. Ook autofabriek Nedcar in Born is getroffen. Het is niet bekend of het om een DDOS-aanval gaat of dat VDL slachtoffer is van gijzelsoftware.

Frans Dreissen

De consequenties zijn enorm. Zo is de autoproductie in Born hard geraakt. De productie is donderdagochtend niet opgestart. VDL houdt er ernstig rekening mee dat het bedrijf ook vrijdag nog voor een belangrijk deel platligt. Een woordvoerder van het bedrijf laat weten op dit moment nog geen verandering in de situatie te verwachten.

De cyberaanval is gericht op het hoofdkantoor in Eindhoven, maar heeft ook gevolgen voor alle 106 landelijke en internationale werkmaatschappijen. De productie is deels danwel volledig plat gelegd. „Meteen nadat de aanval is ontdekt zijn de IT-systemen uitgeschakeld om te voorkomen dat ook klanten en leveranciers zouden worden geraakt”, aldus de woordvoerder van VDL.

Rusland

Het is volgens hem de eerste keer dat het VDL-conglomeraat door een dergelijke cyberaanval is getroffen. In augustus vorig jaar werd bekend dat VDL eerder wel een aanval van een Russische hacker had weten af te weren.

Verdeeld over negentien landen werken ruim 15.000 medewerkers voor VDL. Het concern is actief op het gebied van ontwikkeling, productie en verkoop van toeleveringen, bussen en eindproducten.

Mobieltje

Volgens een interne mededeling is medewerkers geïnstrueerd niet te communiceren met computer of laptop, maar uitsluitend per de mobiele telefoon.

„Met zowel interne als externe deskundigen wordt gezocht naar een oplossing”, aldus VDL. Het is niet bekend waar de aanval vandaan komt.

In Limburg zijn naast VDL Nedcar om de andere VDL-bedrijven getroffen. Het gaat daarbij om VDL Castings in Heerlen en Weert, VDL Bus in Venlo, VDL Konings in Swalmen, VDL Parree in Sevenum, VDL Staalservice in Weert en VDL Kunststoffen in Nederweert.

Internet

„De situatie verschilt per bedrijf”, zegt de woordvoerder. In welke mate een bedrijf hinder ondervindt tijdens de productie is niet bekend. Het betreft in elk geval bedrijven die wat betreft productie zijn gekoppeld aan het internet.”

In een interne memo aan het personeel, in het bezit van De Limburger, maakt VDL Nedcar gewag van een ‘technische storing’ en problemen met het bereiken ‘van zowel de interne als externe IT-systemen’.

Ook is er een alternatief alarmnummer gecommuniceerd. Medewerkers wordt gevraagd om contact op te nemen met hun leidinggevende wat betreft eventuele werkzaamheden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal