Dode en vier gewonden na gasexplosie in Heusden-Zolder

Print

Video: Het Belang van Limburg

Donderdagochtend heeft bij het chemisch bedrijf Thermo-Clean in het Belgische Heusden-Zolder een gasexplosie plaatsgevonden. Daarbij viel één dode en raakten vier andere werknemers gewond. Er was geen gevaar voor de omgeving.

De gasexplosie ontstond rond 8.15 uur bij een chemisch bedrijf. De oorzaak was een fout in het productieproces. “Een van de ovens die hier actief zijn, is op een bepaald moment in overdruk gegaan. Zoals de veiligheidsprocedure voorschrijft, werd de oven daarop afgekoeld. Toen de temperatuur weer lager lag en de oven werd geopend, ontstond er een explosie toen er zuurstof bij het nog aanwezige gas kwam”, zegt burgemeester Mario Borremans.

Dode en vier gewonden na gasexplosie in Heusden-Zolder

Eén jongeman, uit de Belgische gemeente Heers, kwam door de explosie om het leven. Het gaat om een jonge twintiger. Vier andere personeelsleden raakten gewond en werden ter observatie naar het ziekenhuis gebracht. “De andere werknemers werden geëvacueerd en krijgen psychologische bijstand. Ons medeleven gaat uit naar de familie van de jonge werknemer.”

Dode en vier gewonden na gasexplosie in Heusden-Zolder
Foto: 112MeldingenLimburg

Het medisch interventieplan werd na de explosie meteen geactiveerd en rond 9.45 uur weer gedeactiveerd. Door de ontploffing raakte het dak beschadigd. De precieze schade wordt opgemeten met een drone. Tijdens de ontploffing kwamen er geen chemische stoffen vrij. Er was dan ook geen gevaar voor de directe omgeving. De activiteiten van Thermo-Clean werden wel tijdelijk op non-actief gezet. Het bedrijf plant extra stappen om haar werknemers op te vangen.