Vaalserberg ook qua hoeveelheid bodemdieren op eenzame hoogte

 © Ermindo Armino

Vaals -

Het hoogste en laagste punt van Nederland zijn onderzocht op de hoeveelheid aanwezige bodemdieren. Dat gebeurde in het kader van de Bodemdierdagen.

Redactie

De Vaalserberg, het hoogste punt, kwam daarbij als winnaar uit de bus en liet met een ‘biodiversiteitsscore’ van 8,9 de Zuidplaspolder bij Nieuwerkerk aan den IJssel (het laagste punt, red.) nipt achter zich. De Zuid-Hollandse plaats scoorde een 8,6. Daarnaast doet de Vaalserberg het een beetje beter op kwantitatief gebied, want naast iets meer verschillende soorten lag ook het totaal aan gevonden bodemdieren hoger.

Unieke soort

De beestjes mogen dan graag op hoogte vertoeven: in de Zuidplaspolder werd wél een unieke soort aangetroffen, die in Vaals niet voorkomt, namelijk de kleipissebed.

Lees ook: Napoleon was dol op zijn zinken bad, dat arbeiders met gevaar voor eigen leven maakten aan de voet van de Vaalserberg

Overall wint het hoogste punt dus van het laagste. Hoewel beide plaatsen behoorlijk goed scoren en dus niet heel veel verschillen,” concluderen bodemkenners Matty Berg van de Vrije Universiteit en Gerard Korthals van het Centrum voor Bodemecologie (van WUR & NIOO-KNAW). „Het zijn twee echt andere omgevingen met wel 330 meter hoogteverschil, maar allebei sterk onder invloed van de mens.”

Grote wormen

Naar de soorten kijkend zijn er echter meer verschillen. In het bos en de bosrand op de Vaalserberg troffen Berg en Korthals bijvoorbeeld meer ‘strooiseleters’ aan. Dat zijn bodemdieren die zich tegoed doen aan bladeren en andere plantenresten op de grond. „De regenwormen zijn er ook veel groter en er zijn veel meer soorten springstaarten te vinden,” voegt Berg toe.

Lees ook: Botanicus Joop Schaminée vecht voor behoud van bedreigde plantensoorten in het Heuvelland

Mensen die het leuk vinden om de bodem in hun eigen omgeving/tuin in kaart willen brengen, kunnen nog tot en met maandag 11 oktober de resultaten inleveren. Kijk voor meer info op deze website.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal