Armin Laschet kondigt vertrek aan als partijleider CDU

 © ANP/HH

De Duitse politicus Armin Laschet heeft intern zijn vertrek aangekondigd als leider van de CDU, melden Duitse media. De christendemocratische CDU en zusterpartij CSU leden onder zijn leiding een historische nederlaag bij de parlementsverkiezingen van 26 september.

Laschet zou hebben gezegd dat de partij toe is aan een nieuwe start en dat hij daarbij wil helpen door een stap opzij te zetten. De CDU meldt dat de politicus om 18.30 uur een verklaring zal geven op het hoofdkantoor. Het is de verwachting dat hij dan zijn vertrek publiekelijk zal aankondigen.

Opvolger

Laschet werd binnen de christendemocraten aanwezen als de opvolger van vertrekkend bondskanselier Angela Merkel. Hij versloeg CSU-leider Mark Söder in de strijd om het kanselierschap, maar wist niet genoeg kiezers achter zich te krijgen om het conservatieve blok te verzekeren van een nieuwe termijn in de regering.

Schandalen

De CDU/CSU werden bij de verkiezingen de tweede partij van Duitsland, achter de sociaaldemocraten (SPD) van Olaf Scholz. Dat kwam mede door de impopulariteit van Laschet. Hij werd in de aanloop naar de verkiezing achtervolgd door schandalen. Zo lag Laschet onder vuur omdat hij aan het lachen was tijdens een toespraak van de president in een door overstromingen getroffen gebied.