VDL Nedcar: ook vrijdag nog ‘verstoringen’ bij de werkzaamheden

Print
VDL Nedcar: ook vrijdag nog ‘verstoringen’ bij de werkzaamheden

De fabriek van VDL Nedcar in Born. Afbeelding: LEX VAN LIESHOUT

Born -

Industrieconcern VDL, en daarmee de autofabriek van VDL NedCar in Born, zal vrijdag ook nog hinder ondervinden van de cyberaanval die het bedrijf digitaal lamlegde. Het bedrijf verwacht over de gehele linie ‘verstoringen’ bij de werkzaamheden.

Donderdagochtend werd bekend dat VDL is getroffen door een cyberaanval. Op diverse locaties kon niet of maar gedeeltelijk geproduceerd worden. De autofabriek VDL NedCar in Born lag daardoor plat. Volgens de woordvoerder zullen er vrijdag ook nog verstoringen bij de werkzaamheden bij VDL zijn door de cyberaanval.

De woordvoerder kon nog niet veel zeggen over de algehele impact. Alle offline-activiteiten kunnen doorgaan, maar de onlinesystemen bij het bedrijf zijn uitgeschakeld. Zo is het voor medewerkers niet mogelijk om e-mails te sturen. Doordat veel processen verregaand zijn geautomatiseerd en gedigitaliseerd, raakt de aanval ook de productie.

Lees ook: Cyberhack VDL doet denken aan aanval op Universiteit Maastricht

Bij de autofabriek in Born ging de ochtendshift wegens de aanval niet door. Ook in de middag werden er geen auto’s voor BMW in elkaar gezet. „Medewerkers die in de productie zitten zijn naar huis of doen werkzaamheden die wel offline kunnen”, zei een woordvoerder over de autofabriek.

Onder de vlag van VDL vallen 105 bedrijven, actief in negentien landen. De zegsman meldde dat al die bedrijven „in meer of mindere mate” te maken hebben met de cyberaanval. Maar per dochteronderneming zijn de problemen verschillend van aard en omvang. „Daar kan ik geen uniforme uitspraken over doen.”

Over de aard van de cyberaanval deed VDL geen uitspraken. Alles is nog in onderzoek, liet het bedrijf weten. Of er aangifte is gedaan, kon het bedrijf ook niet zeggen.

Voor VDL werken ruim 15.000 medewerkers. De VDL-bedrijven zijn onderverdeeld in vier divisies: Toeleveringen, Autoassemblage, Bussen en Eindproducten. Het bedrijf was vorig jaar goed voor een omzet van 4,7 miljard euro.

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu