Olympisch kampioene Shanne Braspennincx voor het eerst Europees kampioen op de sprint

Print
Olympisch kampioene Shanne Braspennincx voor het eerst Europees kampioen op de sprint

Shanne Braspennincx pakt goud door Lea Sophie Friedrich af te troeven. Afbeelding: Hollandse Hoogte / EPA

Shanne Braspennincx heeft bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen in het Zwitserse Grenchen de titel op de sprint gepakt. Ze versloeg de Duitse Lea Sophie Friedrich donderdag na twee heats. Het is de eerste keer dat de 30-jarige Brabantse een individuele titel pakt op een EK.

Braspennincx is de eerste Nederlandse Europees kampioene op de sprint sinds Elis Ligtlee in 2015. Braspennincx veroverde eerder deze week voor het eerst goud op de teamsprint. Op de Olympische Spelen in Tokio afgelopen zomer won ze goud op het sprintonderdeel keirin. Ook daar volgde ze Ligtlee op.

Braspennincx kreeg in 2015 op 24-jarige leeftijd een hartinfarct. Ze werd gedotterd en er werd een stent geplaatst. Het leek einde topsportcarrière, maar na een lange revalidatie keerde ze terug op topniveau, met de olympische titel op keirin deze zomer als hoogtepunt. Op de sprint had Braspennincx tot dusverre genoegen moeten nemen met zilver en brons op de nationale kampioenschappen.

Olympisch kampioene Shanne Braspennincx voor het eerst Europees kampioen op de sprint
Shanne Braspennincx. Foto: Hollandse Hoogte / EPA

Maike van der Duin greep op het omnium net naast een medaille. De 20-jarige baanwielrenster startte als vierde aan de afsluitende puntenkoers, maar kon daarin het verschil op de top 3 niet meer goedmaken. Het goud ging naar de Britse Katie Archibald. De Franse Victoire Bertau pakte zilver en de Italiaanse Rachele Barbieri het brons. Van der Duin was dinsdag al vierde geworden op de scratch.

Vincent Hoppezak heeft zilver gehaald op het onderdeel scratch. De 22-jarige Zuid-Hollander pakte een ronde voorsprong op het peloton en moest alleen de Portugees Rui Oliveira, die eerder in de koers een voorsprong had gepakt, voor zich dulden.