In deze nieuwe hal maakt Mora elke dag meer dan een miljoen kaassnacks

Print
In deze nieuwe hal maakt Mora elke dag meer dan een miljoen kaassnacks

Mark Peters en Madelon Hermes van Mora. Afbeelding: Johannes Timmermans

Maastricht / Itteren -

Mora heeft een nieuwe fabriekshal in Maastricht om aan de groeiende vraag van vooral vegetarische snacks te kunnen voldoen. Sinds deze week rollen hier dagelijks ruim een miljoen chili-cheesenuggets en de mozzarellasticks van de band. We namen een kijkje.

Vijf graden is het in de nieuwe hal op de Beatrixhaven in Maastricht. De perfecte temperatuur voor het verwerken van de geraspte kaas tot chili-cheesenuggets. Een proces van ongeveer anderhalf uur. High speed, noemen ze dat bij Mora.

Haarnetje en helm op, speciale schoenen aan, sieraden af, schone jas aan en flink de handen wassen. Hygiëne boven alles, want een terugroepactie moeten aankondigen omdat er iets in het product is terechtgekomen, is de grootste nachtmerrie van fabrieksdirecteur Madelon Hermes.

Frituur

Op de tweede verdieping wordt de kaas gemengd met de kruiden en de groenten. Via een grote buis valt het mengsel een etage lager op de machine die het in de juiste vormpjes snijdt. Op de lopende band krijgen ze een laagje beslag of paneermeel waarna ze verder hobbelen naar de frituur voor een onderdompeling van dertig seconden. Daarna verdwijnen de nuggets in de vriezer waar ze binnen een uur een temperatuur van min achttien graden bereiken. Operators houden via computers het proces in de gaten.

In deze nieuwe hal maakt Mora elke dag meer dan een miljoen kaassnacks
De nuggets worden verpakt in zakken. Foto: Johannes Timmermans

Na de kwaliteitscontrole vallen de diepgevroren snacks een verdieping lager in de zakken van één kilo. Daarvan gaan er zes in een doos. Klaar voor aflevering aan met name de fastfoodrestaurants. Hoeveel de nieuwe hal heeft gekost, blijft een bedrijfsgeheim.

Miljoenen snacks rollen er dagelijks bij Mora van de band. Niet alleen deze kaassnacks, in de andere twee fabriekshallen gaat de productie van frikadellen, bitterballen, kipcorns en loempia’s gewoon door. „De behoefte aan snacks, vooral de vegetarische, groeit in heel Europa”, zegt start-up manager Mark Peters.

Cora

Door de komst van de nieuwe hal heeft Mora, waar vijfhonderd mensen werken, nog eens honderd extra personeelsleden nodig. Dat zijn voornamelijk operators en voormannen. Nu werken de mensen in deze hal nog in een drieploegendienst. Zodra het kan, schakelen ze over op een vijfploegensysteem zodat de machines ook in het weekend blijven doordraaien.

Lees ook: Bij de fabriek van Mora in Maastricht draaien ze in coronatijd overuren

Mora is onderdeel van snackfabrikant Van Geloven. Dit bedrijf werd vijf jaar geleden overgenomen door McCain Foods dat de fabriek in Maastricht heeft aangewezen als groeilocatie voor de Europese markt. Fabrieksdirecteur Hermes sluit een vierde fabriekshal dan ook niet uit. Want de consument wil niet alleen vaker vegetarische producten, maar ook meer kip- en luxeproducten.

In deze nieuwe hal maakt Mora elke dag meer dan een miljoen kaassnacks
Mark Peters bij de ruimte waar de ingrediënten gemengd worden. Foto: Johannes Timmermans

Mora begon in 1960 in Maastricht als een kleine buurtslager. Marcel Mourmans bracht vanaf de slagerij van zijn vader kroketten en loempia’s rond bij verschillende cafetaria’s in de omgeving. Dat liep zo goed dat hij samen met zijn vrouw, Robby Ramaekers, het bedrijf Mora oprichtte.

Vrijdag is de officiële opening van de nieuwe productiehal. Behalve de directie en de wethouder van Maastricht ontbreekt ook Cora niet. Zij is al sinds 1986 het gezicht van Mora.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu