Duurzame kippenboer Kipster uit Oirlo maakt oversteek naar de VS

Een Kipsterstal in het Gelderse Beuningen. © Eveline Van Elk

Oirlo -

De Limburgse producent van duurzame kippeneieren Kipster breidt uit naar de Verenigde Staten. Volgende week start de bouw van vier kippenboerderijen in de staat Indiana.

Stefan Dölcken

Het is de bedoeling dat de eerste Kipstereieren voor kerst 2022 in de Amerikaanse supermarkt liggen. Kipster, opgericht in Oirlo, werkt daarvoor samen met Kroger, qua omzet de grootste supermarktketen van de VS. Kroger heeft met Kipster een meerjarig contract met afnamegarantie gesloten, laat de eierproducent weten. De supermarktreus neemt volgens Kipster ook het vlees af van haantjes en van kippen die geen eieren meer leggen.

Het is de bedoeling dat Kipster in de VS start met het leveren van een kleine 30 miljoen eieren per jaar. Het streven is om op termijn door te groeien naar meer dan 100 miljoen stuks op jaarbasis.

Lees ook: Duurzame kippenboer Kipster uit Oirlo wil met vers kapitaal wereldwijd doorbreken

De Kipsterstallen in de VS worden gebouwd door MPS Egg Farms, een familiebedrijf uit 1875 dat behoort tot de tien grootste eierproducenten in het land. MPS Egg Farms heeft het concept van Kipster gekocht en bouwt de kippenboerderijen in nauwe samenwerking met het Limburgse bedrijf.

De stallen die in de VS verrijzen, zijn qua concept identiek aan de Nederlandse exemplaren, zegt Kipster. Zo eten de Amerikaanse kippen straks circulair voer, onder meer resten uit de voedingsindustrie, waardoor er minder graan hoeft te worden gebruikt. Ook zijn de eieren volgens Kipster CO₂-neutraal en staat het dierenwelzijn in de stallen voorop.

Expansie

De plannen voor groei in het buitenland bestaan al langer, maar werden vertraagd door de coronapandemie. In april haalde Kipster „een flink bedrag” op bij de Limburgse investeerder Brightlands Agrifood Fund. Dat geld, bedragen worden niet genoemd, gebruikt Kipster nu voor zijn internationale expansie. Behalve de bouw van de vier stallen in de VS zijn er plannen voor kippenboerderijen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Ook de uitrol van het concept in andere delen van de wereld staat op het wensenlijstje van de Limburgers.

„De belangstelling voor ons klimaatneutrale kringloopei is zo groot dat we keuzes moeten maken. We concentreren ons nu op het realiseren van boerderijen in de VS en de EU, maar voeren ook serieuze gesprekken in andere werelddelen”, zegt Marc Voss, directeur van Kipster.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal