Kraaiende hanen zetten de hele straat op scherp

Print
Kraaiende hanen zetten de hele straat op scherp

Afbeelding: Pexels.com

Je hebt er allemaal mee te maken! Het geluid om je heen. Het kan variëren van een gezellig geroezemoes tot het heerlijke gejuich wanneer het Nederlands voetbalelftal heeft gescoord. Nu Louis van Gaal weer stevig aan het roer staat, zullen de luide aanmoedigingen in menig huiskamer klinken.

Een blij geluid kan bijdragen aan een vrolijke stemming. Hele straten werden tijdens de voorbije jaren ingericht wanneer het Nederlands voetbalelftal aan een belangrijk toernooi deelnam. Tijdens de hoogte- en dieptepunten leefde iedereen dan mee in zo’n straat. En zwollen daarbij de decibellen aan, dan hoorde je niemand klagen. Want de saamhorigheid in de straat was groot. Men vierde het feestje samen en daarbij mag best wat geluid geproduceerd worden.

Kraaiende haan

Regelmatig hard en terugkerend geluid van bijvoorbeeld dieren kan bij buren echter hooglopende ruzies veroorzaken. Het wordt soms tot de Rijdende Rechter op televisie uitgevochten. Het lijkt zo leuk een gezellig kippenhok in de tuin. Voor de gepensioneerde dierenliefhebber is zijn hok vol tokkies een waar genot. Elke ochtend gaat hij met de aanwezige haan vroeg uit de veren om het voer en het water te verversen. De vrolijke kukelaar begint steevast bij zonsopkomst zijn ochtendgroet uit te dragen. De pensionado geniet er met volle teugen van. Zijn gevleugelde veestapel is zijn lust en zijn leven.

Horendol

Daar denkt zijn buurvrouw heel anders over. Die ziet de haan het liefst in de braadpan verdwijnen. Ze wordt van het kraaien van de haan horend dol. In de vroege ochtend, net na haar nachtdiensten die ze als verpleegster moet draaien, valt ze net is slaap als de haan zijn hoogste ochtendlied inzet. Diverse keren heeft ze de buurman er op aangesproken en gevraagd of hij het hok niet kan isoleren en de haan langer in de ren kan laten. Helaas is de gepensioneerde dierenvriend niet voor rede vatbaar. Volgens hem valt de overlast wel mee en moet ze de natuurlijke geluiden van zijn dieren maar accepteren. Voor hem klinkt het gekraai als een mooie melodie in zijn oren. Een hond die af en toe blaft of een miauwende kat vindt ze niet erg. De verpleegster vraagt zich wel af wanneer is er sprake van geluidsoverlast?

Buurtcomité

Eigenlijk zit de verpleegster in een uitzichtloze situatie. Door het gekraai dreigt ze in een burn-out te geraken. Het werk in de ziekenhuis is dit jaar ook al mega zwaar geweest en de kraaiende haan is de druppel die de emmer doet overlopen. Bovendien zijn er meer kraaiende hanen in de buurt, waar meer buren overlast van ondervinden. Ze besluit het buurtcomité in te schakelen om het probleem in ieder geval figuurlijk de nek om te draaien. Echt ze is beslist een dierenvriend maar dit gaat ten koste van het woongenot van vele straatbewoners. Tijdens een ingelaste buurtvergadering lopen de gemoederen van voor- en tegenstanders hoog op. Een compromis zit er niet in. Een aantal bewoners besluit niet te wachten en schakelt een expert in. Je moet een expert inhuren om geluidsoverlast buren meten. De tegenstanders van gekraai hopen met een onderbouwd rapport de hanenbezitters te overtuigen dat het zo niet langer kan. Tenslotte wil iedereen in de straat straks ook weer gezellig het Nederlands voetbalelftal naar het WK toejuichen.