Schouten: nieuwe regels om aantal dodelijke stalbranden te halveren

Bij een stalbrand in Heusden in juni kwamen duizenden varkens om het leven. © ANP

Het kabinet komt met nieuwe regels om het aantal dodelijke stalbranden in 2026 te halveren ten opzichte van 2020, schrijft landbouwminister Carola Schouten aan de Kamer.

Redactie

Zo worden alle veehouderijen jaarlijks verplicht gecontroleerd op elektra. Ook wordt er een maximum gesteld aan het aantal dieren in ‘brandcompartimenten’ (ruimtes die worden afgescheiden door brandwerende muren).

Lees ook: Duizenden varkens komen om bij stalbrand in Nederweert: ‘De eigenaar is ontredderd’

„De meeste dierlijke slachtoffers vallen, voor zover de oorzaak bekend is, bij branden veroorzaakt door gebrekkige elektra”, schrijft Schouten. Daarom wordt het verplicht om ruimtes met technische installaties te omgeven met materiaal dat brand zeker een uur tegenhoudt. De minister wil „daarnaast preventieve branddetectiesystemen in de technische ruimte verplicht stellen”.

Structureel

De demissionaire bewindsvrouw komt met nieuwe wetgeving na aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Jaarlijks overlijden vele tienduizenden dieren door stalbranden. De OVV vindt dat de minister van Landbouw politiek verantwoordelijk moet worden voor het „substantieel en structureel” verminderen van het aantal stalbranden.

Lees ook: Commentaar: Straks is het afgelopen met vrijblijvende polderafspraken waardoor stalbranden nog voorkomen