Advocaat Taghi gearresteerd: ‘Ontsnapping uit EBI in voorbereiding’

Print
Advocaat Taghi gearresteerd: ‘Ontsnapping uit EBI in voorbereiding’

De politie heeft vrijdag in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught een advocaat gearresteerd, die volgens het openbaar ministerie de ‘boodschapper’ is van Ridouan Taghi en heimelijk de communicatie verzorgde met diens criminele organisatie.

Het gaat om mr. Youssef Taghi, de volle neef van Ridouan Taghi, die volgens het OM werd ingeschakeld om een gewelddadige ontsnappingspoging voor te bereiden vanuit de EBI.

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat de advocaat op zoek was naar adresgegevens van gevangenispersoneel, mogelijk om bewaarders om te kopen of af te persen. Ook vermoedt het OM dat de raadsman, die vanwege zijn positie als advocaat vrije toegang had tot Taghi in de EBI, hielp met het voorzetten van drugshandel vanuit de EBI.

Boodschappenjongens

Het is voor het eerst in het Marengoproces dat al langer bestaande vermoedens van justitie dat sommige advocaten zich laten gebruiken als boodschappenjongens van de onderwereld leiden tot een arrestatie van een strafpleiter.

Hoofdofficier John Lucas van het Landelijk Parket, formeel verantwoordelijk voor de aanhouding van de neef van Taghi, vertelde vrijdagmiddag aan De Telegraaf dat de verdachte advocaat in beeld kwam na een tip van inlichtingendiensten dat Taghi zijn criminele handelen voorzette vanuit de EBI.

Een rechercheteam constateerde dat de advocaat sinds maart vele malen urenlang op bezoek was in de EBI. Ook had hij tientallen keren telefonisch contact met Taghi. In eerste instantie was hem nog de toegang geweigerd door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) maar volgens de Deken van de orde van advocaten kon toen niet worden vastgesteld dat Taghi misbruik maakte van zijn geheimhouderstelefoon. Dit is een nummer dat door politie en OM niet mag worden afgeluisterd.

Uit een onderzoek van de Landelijke Recherche kwam uit onderschepte pgp-berichten van de server Sky ECC de verdenking naar voren dat Taghi vanuit de cel zijn drugsimperium voortzette. ,,Uiteindelijk zagen we dat de twee tijdens bezoeken spraken over krantenartikelen maar intussen heimelijk met elkaar communiceerden via geschreven teksten,” aldus Lucas.

Uitbraak of ontsnappingspoging

Volgens de hoofdofficier richtten de ontsnappingsplannen zich op een uitbraak of een ontsnapping tijdens vervoersbewegingen van of naar de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

,,We vinden onze bevindingen meer dan zorgelijk” aldus Lucas. Aanwijzingen voor betrokkenheid bij de moord op Peter R. de Vries zijn niet gevonden, stelt Lucas. Volgens het OM heeft de rechter-commissaris steeds de resultaten van de ingezette opsporingsbevoegdheden en dwangmiddelen beoordeeld.

De deken van de orde van advocaten is vrijdag van de arrestatie op de hoogte gesteld door het OM. Na de aanhouding zijn op het kantooradres in Utrecht en in de woning van de advocaat in Maarssen doorzoekingen geweest. Daarbij zijn notitieboekjes, aantekeningen en gegevensdragers in beslag genomen. Ook is de cel van Taghi in de EBI doorzocht.

De advocaat is na zijn arrestatie in verzekering gesteld en wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij wordt formeel verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich richt op witwassen, handel in verdovende middelen en het voorbereiden van moord.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu