VDL Nedcar nog dagen plat door cyberaanval en chiptekort

Print
VDL Nedcar nog dagen plat door cyberaanval en chiptekort

Afbeelding: ERMINDO ARMINO

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

De band bij VDL Nedcar in Born gaat op zijn vroegst pas volgende week donderdag lopen. In de reguliere planning waren vanwege het chiptekort alleen de donderdag en vrijdag als productiedagen aangewezen. En dat blijft voorlopig zo.

Afgelopen donderdag en vrijdag lag VDL Nedcar stil als gevolg van een grootschalige computerhack bij moederbedrijf VDL Groep. Mits de digitale systemen tijdig zouden kunnen worden opgestart, hadden de dinsdag en woensdag komende week kunnen fungeren als inhaaldagen. Maar daar wordt nu toch weer van afgezien. Nedcar hoopt de productie donderdag te kunnen hervatten.

Over de productie bij andere VDL-bedrijven en de aard van de cyberaanval doet het concern nog steeds geen uitspraken. „Alles is nog in onderzoek”, is het enige dat het bedrijf kwijt wil. Volgens experts duidt alles erop dat het centrale IT-systeem is gegijzeld. VDL wil niet zeggen of er losgeld is geëist.

Lees ook: Cyberhack VDL doet denken aan aanval op Universiteit Maastricht

Dat de aanval het familiebedrijf grote schade heeft berokkend, staat buiten kijf. De schade loopt in de vele miljoenen. Daarnaast is VDL een van de belangrijkste toeleveranciers voor klanten als ASML, Philips en DAF.

Mocht het daadwerkelijk om een ‘gijzeling’ gaan van criminelen die losgeld eisen, dan kan dat VDL veel geld gaan kosten. Doorgaans, zo leren ervaringen van andere getroffen bedrijven, wordt 0,5 tot wel 2 procent van de omzet geëist in digitale munt (bitcoins). Met een omzet vorig jaar van 4,7 miljard euro gaat het dan om 25 tot 100 miljoen euro.

Lees ook: VDL werd aangevallen en gegijzeld door hackers: hoe gevaarlijk kan een cyberaanval voor ons zijn?

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu