Vattenfall wil lagere btw tegen stijgende gasprijzen

Print
Vattenfall wil lagere btw tegen stijgende gasprijzen

Afbeelding: Getty Images

Energieleverancier Vattenfall wil dat de btw op energie al dan niet tijdelijk wordt verlaagd.

Het moet een van de oplossingen zijn voor de stijgende gasprijzen. De leverancier stelt ook voor de heffingskorting op de energienota tijdelijk te verhogen. Ook moet de Opslag Duurzame Energie uitgesteld worden voor zakelijke klanten. Met die opslag worden investeringen in duurzame energie betaald.

De heffingskorting is een onderdeel van de energierekening. Consumenten krijgen een korting omdat een deel van het energieverbruik als basisbehoefte wordt gezien. Energieleveranciers verrekenen de belastingvermindering met de energierekening.

Lees ook: De energierekening bestaat voor een groot deel uit belastingen

Als de heffingskorting wordt aangepakt, heeft volgens Vattenfall een grote groep mensen daar direct wat aan. De maatregel zou namelijk consumenten en zakelijke klanten ten goede komen. „Voor warmte zouden consumenten gecompenseerd moeten worden, aangezien de Warmtewet regelt dat de warmteprijs aan de gasprijs is gekoppeld”, schrijft Vattenfall in een verklaring.

Vattenfall, een van de grootste energieleveranciers in Nederland, reageert op het voornemen van demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën om de stijgende energieprijzen aan te pakken. Die kondigde donderdag aan actie te willen ondernemen om te voorkomen dat huishoudens straks hun energierekening niet meer kunnen betalen. De precieze maatregelen zijn nog niet bekend. De prijzen van gas en stroom zijn de afgelopen weken enorm gestegen, onder meer door het herstel van economieën. Veel mensen maken zich nu zorgen of ze straks niet torenhoge energierekeningen krijgen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu