Slechtzienden lopen vaak letterlijk tegen obstakels op, plaatsing Houd de lijn vrij!-stoeptegels moet dat voorkomen

 © ING Image / XiXinXing

Met de plaatsing van zogenaamde Houd de lijn vrij!-stoeptegels nabij de stations in Heerlen, Sittard en Roermond op vrijdag 15 oktober wordt aandacht gevraagd voor obstakelvrije geleidelijnen voor slechtzienden en blinden.

Redactie

Het plaatsen van de speciale stoeptegels door de wethouders Adriane Keulen (Heerlen), Léon Geilen (Sittard) en Marianne Smitsmans (Roermond) gebeurt in het kader van de Internationale Dag van de Witte Stok. Op deze dag vragen slechtzienden en blinden aandacht voor een veilige verkeersdeelname. Het betreft een initiatief van Koninklijke Visio en de Oogvereniging waarin wordt samengewerkt met de betreffende gemeenten.

Simulatiebrillen

Ervaringsdeskundigen en medewerkers van deze organisaties reizen op 15 oktober per trein van station Heerlen naar station Sittard en eindigen op station Roermond. Op elk (bus)station plaatsen zij, samen met de wethouder en ambassadeurs inclusie van de betreffende gemeente, een stoeptegel. Belangstellenden zijn welkom en kunnen door middel van simulatiebrillen zelf ervaren hoe het is om te reizen met een visuele beperking.

Obstakels

„Mensen die slechtziend of blind zijn willen graag veilig over straat. Daarom is het van groot belang dat geleidelijnen, de geribbelde tegels op straat en op stations, worden vrijgehouden”, aldus een van de initiatiefnemers van de actie. „Mensen met een visuele beperking volgen deze lijnen immers met hun taststok of voeten om veilig hun weg te vinden van A naar B. Omdat veel mensen echter iet weten waar de lijnen voor dienen, staan er vaak obstakels op. Van tassen en fietsen tot reclameborden en zelfs complete terrassen. Dat leidt tot lastige en zelfs gevaarlijke situaties. De blauwe Houd de lijn vrij!-stoeptegel attendeert weggebruikers op het vrijhouden van geleidelijnen. Hoe meer mensen de lijnen vrijhouden, hoe veiliger ook mensen met een visuele beperking over straat kunnen.”

Het programma voor 15 oktober is als volgt: 10.30 uur plaatsen van stoeptegel op Maankwartier voor NS-station, Heerlen door wethouder Adriane Keulen; 13.00 uur plaatsen van stoeptegel op Stationsplein Sittard door wethouder Léon Geilen; 15.30 uur plaatsen van stoeptegel op Stationsplein, voor NS-station, Roermond door wethouder Marianne Smitsmans

Kijk voor meer informatie over de campagnes op stopvoordewittestok.nl en houddelijnvrij.nl.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal