Broekmans: hofleverancier van brood, banket én bakkers

Print
Broekmans: hofleverancier van brood, banket én bakkers

Bram, Hélène, Nicole, Caroline en Thijs Broekmans in de winkel bij de centrale bakkerij in Panningen. Afbeelding: Lé Giesen

Panningen / Neerkant -

Dankzij een mysterieus huwelijk, dwangarbeid in Duitsland, een boze tante Mie en stokbrood met hagelslag kon Bakkerij Broekmans in Panningen uitgroeien tot hofleverancier.

Hendrik Broekmans maakt op 6 november 1871 een sprong op de maatschappelijke ladder. Van de ene op de andere dag promoveert de dienstknecht tot middenstander. Hij wordt herbergier en winkelier. Hoe hij dat flikt? Door te trouwen met de weduwe die eigenares van de zaak is. Hoe zij Broekmans leerde kennen, blijft een mysterie.

Mogelijk is Broekmans door de familie waarvoor hij werkt uitgeleend om de onderneemster met haar baby’tje te helpen. Zonder het te beseffen, staat hij vervolgens aan de basis van een familiebedrijf dat vijf generaties later 20 vestigingen en 180 werknemers telt. Een bakkerij die zich sinds kort hofleverancier mag noemen van brood en banket, maar ook van bakkers.

Maar even terug naar Hendrik. Zijn huwelijk met Maria Giesen is een kort leven beschoren. Negen jaar later overlijdt ze. De weduwnaar met twee kinderen zit niet bij de pakken neer. Hij trouwt 2,5 maand later met Gertrudis Hendrix, die als dienstbode voor hem werkt. De twintig jaar jongere vrouw schenkt Hendrik tien kinderen.

Werkverschaffing

De ondernemer heeft in 1902 een bakkerij aan het bedrijf aan de Steenstraat toegevoegd, als werkverschaffing voor de kinderen, maar hij kan ze niet allemaal aan de slag helpen. Vier zonen starten een eigen bakkerij in de buurt. Sjraar begint in Venlo als banketbakker. Het bedrijf heet tegenwoordig Broekmans Patisserie en heeft filialen tot in Eindhoven.

Theodorus beproeft zijn geluk in Neerkant, en met succes. De bakkerij mag het banket voor Albert Heijn in Zuid-Nederland maken en groeit uit tot een bedrijf met zo’n 250 werknemers. Het bedrijf fuseert, met onder meer En-Pé in Sevenum, tot Bakkersland (tegenwoordig Goedhart) en krijgt een nieuwe bakkerij in Panningen. Regiodirecteur wordt Hans Broekmans, kleinzoon van Theodorus.

À propos En-Pé, aan de basis van deze bakkerij stond Miena Broekmans, de dochter van Hendrik. Zij trouwt met bakkerszoon Hendrik van Enckevort uit Sevenum, en na diens overlijden met zijn broer Christiaan. Hun zoon Hay van Enckevort richt met collega en zwager Joep Peters het fusiebedrijf En-Pé op, dat uitgroeit tot grootste zelfstandige bakkerij van Zuid-Nederland.

Broekmans: hofleverancier van brood, banket én bakkers
Het gezin Broekmans in de centrale bakkerij. Foto: Lé Giesen

Kerkrazzia

Aan de Steenstraat in Panningen heeft zoon Jeu de bakkerij van vader Hendrik overgenomen. Tijdens de kerkrazzia op 8 oktober 1944 worden Jeu en zijn zoon Harrie opgepakt en moeten ze dwangarbeid verrichten in Duitsland. Ze komen allebei terecht bij… een bakker. Hoewel junior er onvrijwillig verblijft, leert de middelbareschoolleerling er wel de fijne kneepjes van het vak.

Als hij in de voetsporen van zijn vader treedt, blijkt hoe ondernemend en vooruitstrevend hij is. Hij neemt een leegstaande bakkerij in Beringe over; zijn zus Mie gaat de winkel bemannen. Tussen broer en zus botst het soms. Zo beklaagt Mie zich eens over de late aanlevering van het brood. Als het niet snel beter gaat, bestelt ze twee maanden lang het brood bij neef Hay van de En-Pé.

Harrie durft het aan om vlaai niet langer op bestelling te bakken, maar die elke dag in het schap te leggen. Ook plaatst hij advertenties in het weekblad met de tekst: ‘Iedere dag verse broodjes.’ Puntbroodjes zijn z’n trots, hij wint er prijzen mee. Tweemaal wordt hij kampioen van Limburg.

Verliefd

Als Harrie aan het oefenen is voor een wedstrijd, is de bakkerij verboden terrein. Als het resultaat klaar is, snijdt hij het brood doormidden en bestudeert de structuur en celopbouw. De kinderen storten zich op de korst. „Die geur en smaak van het brood, daar werd ik verliefd op”, vertelt Harrie’s zoon Thijs.

Hij neemt in 1989 de bakkerij over, samen met zijn vrouw Caroline. De ontwikkeling van Bakkerij Broekmans komt in een stroomversnelling. Tegen alle adviezen in starten ze een filiaal in het centrum van Panningen. Het blijkt een gouden greep. Bakkers die geen opvolger hebben, melden zich bij hem. Ruim twintig jaar later heeft de bakkerij twintig vestigingen in vijftien plaatsen.

Sinds 2011 heeft het bedrijf een nieuwe, centrale bakkerij. Thijs: „Dat ligt gevoelig. We zitten op een industrieterrein. Maar wat ik niet wil zijn, is een fabriek. We blijven een ambachtelijke bakkerij.” Dat wil de familie duidelijk maken tijdens de open dag die ze zondag van 11.000 tot 17.00 uur houdt ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan. Thijs’ dochter Hélène: „Het is een groot gebouw, maar er zijn vooral veel bakkers aan het werk, met hun handen.”

Opvolgers

Aan opvolgers hebben Thijs (64) en Caroline (59) geen gebrek. Alle drie de kinderen laten begin 2020 weten dat ze in het bedrijf willen stappen waar ze al van jongs af aan werken. Het bedrijf dat geleid heeft tot de gewoonte om zondagochtend samen stokbrood met hagelslag te eten. In april van dat jaar is het geregeld. Hélène (31), Nicole (30) en Bram (29) zijn sindsdien aandeelhouder.

Bram, de commerciële man, kondigt al meteen een beleidswijziging aan. Ze willen met meer supermarkten samenwerken dan die ene op dit moment. „Maar dat mag geen afbreuk doen aan onze producten en onze winkels.” Dat de jeugd toekomst in de bakkerij ziet, verbaast Thijs niet. „Het is hard werken, maar er valt nog een goede boterham te verdienen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu