Van Gaal: wij hoefden het publiek niet te vermaken

Louis van Gaal overlegt met assistent Danny Blind. © Hollandse Hoogte / ANP

Louis van Gaal was vooral content met het resultaat in Riga, waar Oranje in de WK-kwalificatiereeks met 1-0 te sterk was voor Letland. Volgens de bondscoach werd het een avond zoals hij reeds had voorspeld.

RedactieBron: ANP

„We hebben vijftien kansen gecreëerd en zij vier. En we hadden 75 procent balbezit. Dat had ik allemaal voorspeld. Dat is niets nieuws onder de zon”, zei Van Gaal.

„Supporters bij de training vroegen me wanneer ik tevreden was. 0-1, zei ik. Het had ook 0-4 kunnen zijn. De laatste 20 minuten konden zij de ene voet niet meer voor de andere voet zetten. Maar wij hoefden het publiek niet te vermaken. Je kunt zeggen dat het niet geweldig was, maar we zijn wel weer een stap dichter bij het WK.”

Van Gaal had vooraf al de verwachtingen getemperd en had al het vermoeden dat het geen eenvoudige avond zou worden. „Dit zijn heel moeilijke wedstrijden. Zij spelen met twee rijtjes van vier spelers en elke lange bal is een gevecht”, aldus de bondscoach, die keeper Justin Bijlow vlak voor tijd nog een belangrijke redding zag verrichten.

„Zelfs amateurs krijgen nog één of twee kansen. Bijlow staat er niet voor niets. Uiteindelijk ben ik hartstikke blij. De inzet en beleving waren geweldig, maar de uitvoering kon beter.”

Virgil van Dijk. © Hollandse Hoogte / ANP

Aanvoerder Virgil van Dijk vond ook dat Oranje in Riga zijn plicht heeft gedaan. „Ja, we hebben het tegen het einde nog wel een beetje te spannend gemaakt”, beaamde hij. „Zeker als je kijkt naar die laatste kans”, doelde hij op een fraaie redding van doelman Justin Bijlow in de extra tijd.

„Iedereen verwachtte van ons dat we deze wedstrijd zouden gaan winnen”, vervolgde hij. „Dat is ook heel normaal, denk ik. Dat hebben we ook gedaan gelukkig. We hebben veel kansen gecreëerd en zij hadden een paar gevaarlijke momenten door foutjes bij ons, na balverlies. Dat hadden we beter moeten doen. Maar we hebben er weer 3 punten bij en dat is heel belangrijk in de kwalificatie. We hebben onze plicht gedaan.”

Van Dijk reageerde opgetogen op de remise van concurrent Noorwegen in Turkije (1-1). Daardoor staat Oranje nu twee punten los van de Noren op de eerste plaats in de poule. „Dit is een heel gunstig resultaat voor ons, maar we moeten het gewoon zelf doen. We hebben het in eigen hand. Maandag moeten we tegen Gibraltar weer drie punten pakken, hopelijk met een geweldige sfeer in het stadion.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal