Oostenrijkse regeringsleider Kurz maakt aftreden bekend

Sebastian Kurz. © ANP

Achtervolgd door beschuldigingen van corruptie, maakt de Oostenrijkse regeringsleider Sebastian Kurz zaterdagavond zijn aftreden bekend, melden Oostenrijkse media.

Bron: ANP

De coalitiepartner in zijn regering, de Groenen, willen niet meer met de bondskanselier verder. Een minister uit het kabinet, Alexander Schallenberg, zou Kurz gaan opvolgen.

De scheuren in de coalitie tussen de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) van Kurz en de Groenen waren snel groter geworden sinds de kanselier wordt verdacht van corruptie en omkoping. De regeringsleider zelf wilde vrijdag nog van geen wijken weten. Maar de linkse milieupartij benadrukte dat Kurz niet meer kan aanblijven. De Groenen eisen een persoon van „onberispelijk” gedrag.

Huiszoekingen

Eerder deze week begon de juniorpartner van de ÖVP al de handen af te trekken van Kurz. Dat gebeurde nadat bekend was geworden dat justitie de handel en wandel van Kurz onderzoekt rond beïnvloeding van media. Het kwam daarbij tot een reeks huiszoekingen, ook bij naaste leden van zijn team.

Kurz zou als minister van Buitenlandse Zaken in 2016 betrokken zijn geweest bij het omkopen van kranten met belastinggeld. Het doel was positieve berichtgeving over de ÖVP. In 2017 werd hij met zijn 31 jaar de jongste regeringsleider ter wereld. Sinds begin 2020 regeert hij met De Groenen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal